Според скорошен съвместен доклад на Content Marketing Institute и MarketingProfs, през 2020 година цели 84% от B2B компаниите за избрали да възложат създаването на съдържание на външен специалист.

Тази статистика потвърждава това, което ние вече знаем – търсенето на професионален копирайтинг и създаване на съдържание е изключително засилено както на местно, така и на световно ниво. 

Иначе казано – всеки малък, среден или голям предприемач рано или късно достига до момента, в който трябва да избере доверена копирайтинг агенция или копирайтър на свободна практика. 

Какво трябва да вземете предвид обаче, когато правите този избор?

Комуникация и организация на процеса

Всяка средноголяма копирайтинг агенция има мениджър или отделен служител, чиято основна задача е бързата и навременна комуникация с клиентите. Обикновено това е човек, който не се ангажира с написване на текстове, а единствено с прецизно планиране и засилена организационна работа – гръбнакът на всяко успешно партньорство. 

От друга страна, един копирайтър на свободна практика е принуден постоянно да се надбягва с часовника. Работейки с много на брой възложители, той често няма възможност да организира, планира и комуникира процеса по възможно най-добрия начин. Не защото не може, а защото няма време… От писане.

Набор от знания и компетенции

Ако копирайтърът на свободна практика е просто един човек, то копирайтинг агенцията е цяла армия от специалисти с различен опит, знания, образование и компетенции. Какво означава това, на практика?

  • Копирайтинг агенцията може да предложи създаване на експертно съдържание за много по-широк кръг от теми и бизнес ниши;
  • Копирайтинг агенцията (не по дефиниция, но на практика) притежава много по-широк поглед върху дигиталните процеси, включително маркетинга и рекламата;
  • Копирайтинг агенцията разполага с човешки и технически ресурс за по-качествено и задълбочено проучване, включително чрез специфичните умения на своите партньори и служители.

Важно е да се знае, че добрите агенции за копирайтинг могат да изпълнят всяка задача стриктно и механично, но могат и нещо много повече. А именно – да използват знанията и уменията си, за да асистират на клиента в процеса на консултиране, планиране и следване на най-добрите практики в създаването на съдържание. 

Не на последно място – немалко агенции са съставени не само от пишещи хора, но и от специалисти с различно образование и професионални направления: включително преводачи, маркетолози и SEO специалисти. Това гарантира качествено нов вид услуга, която далеч надскача създаването на текст. 

копирайтинг

Една добра копирайтинг агенция може да осигури именно писане на текстове, които имат силата да конвертират, да класират сайта добре и да помага за изграждането на стабилен бранд имидж за крайния клиент. 

Факторът “Редакция и корекция на текста”

Структурата на агенциите за копирайтинг, била тя хоризонтална или йерархична, гарантира още едно изключително важно предимство – наличието на второ мнение. Ако копирайтърът на свободна практика сам е мениджър, автор, редактор и коректор на работата си, то в копирайтинг агенцията нещата са различни по два начина. 

Първо – там всеки текст се планира и коментира още преди самото написване. В процеса се обсъждат подробности като структура, стил, ключови думи, търсено послание и въздействие.

И второ – в копирайтинг агенцията всеки написан текст минава през проверка от втори човек, преди да бъде предаден към крайния клиент. Тази проверка представлява редакция и корекция на правописни, пунктуационни, стилистични, лексикални и смислови грешки. Защото съвършенството винаги се крие в детайла. 

Гаранция за качество и следване на добрите бизнес практики

Работата с професионална копирайтинг агенция може да ви даде нужната сигурност, че парите ви ще бъдат похарчени смислено, а бюджетът ви за съдържание ще има нужната възвръщаемост. Защо това е така? Много просто: екипът на агенцията е предварително селектиран, обучен и квалифициран да предостави услуга с най-високо качество.

Нещо повече: работата с фирмен изпълнител гарантира коректно разплащане, изрядно счетоводство и добри бизнес практики, които един фрийлансър невинаги е в състояние да предложи. 

копирайтинг

В заключение

Всичко изложено по-горе далеч не означава, че копирайтърите на свободна практика по правило са неблагонадеждни. Точно обратното – повечето копирайтинг агенции в България разполагат именно с екип от подбрани копирайтъри на свободна практика. 

Разликата обаче се корени другаде – в човешкия, времеви и организационен ресурс, който една по-голяма структура може да предложи. Защото процесът е също толкова важен, колкото крайния резултат, а няколко глави винаги мислят по-добре от една.