Онлайн събития – организираме ги, но как да ги промотираме?

През последната година онлайн събитията се превърнаха от модерна и новаторска форма за организиране на ивент в основен начин за осъществяване на такива, предвид разпространението на COVID-19 и свързаните с него социална изолация и ограничения. Значимостта на онлайн събитията нарасна неимоверно, което превръща промотирането и достигането им до правилната аудитория във фактор с ключово значение.

Къде да промотираме онлайн събития и какви са ефективните начини и комуникационни канали, които  наистина работят?

Без оглед на това какъв тип събитие ще промотираме, използването на правилния комуникационен канал е ключът към достигането до желаната целева аудитория. Ето и нашите шест ефективни начина за промотиране на онлайн събития: 

Социални мрежи

Потребителите, които използват социалните мрежи, имат афинитет към общуването, взаимодействието, обучението или покупката онлайн. Те са по-склонни да посетят онлайн събития, чиито теми съвпадат с интересите им, преди всичко те са свикнали да живеят в и чрез телефона си.

  • Facebook е изключително подходящ и удобен за промотиране на онлайн събитие, тъй като дава възможност това да стане чрез целенасочено създаване на такова, придружено от покана към потребителите да се включат в него. Чрез реклама или споделяне от потребителите то може да достигне до големи групи от хора, сред които са и вашите бъдещи клиенти. Facebook дава възможност за двупосочна комуникация в реално време, получаване на отзиви и коментари от ваши редовни потребители, които могат да убедят останалите да ви се доверят. Позволява и следене на трендове в потребителското поведение и нагласи, както и корекция на текущи кампании и оферти с няколко клика, когато това се налага. Промотирането във Facebook е все по-популярно в България и представлява най-голям дял в интернет рекламата у нас. Дава възможност и за лесни и ефективни анализи, както и за създаване на трайни взаимоотношения с потребителите, които се вълнуват от дейността, предложенията и събитията ви.
  • LinkedIn ви помага да достигнете до потенциални потребители от над 200 държави, ангажирани с темата, която е в центъра на вашето онлайн събитие. Улеснява откриването на посетители за събитието ви, позволява свързаност с клиентите и притежава изключително удобна и умна търсачка. Платформата е отличен начин за подпомагане на популяризацията. Тя ви позволява да разпространявате разнообразно рекламно съдържание – промотиране на онлайн събития и реклами, поднесени тематично спрямо конкретната целева аудитория по професионален начин. LinkedIn е идеален комуникационен канал, с който да достигане до високо образовани професионалисти, които са част от бизнеса като цяло.

Банери, публикувани в специализирани сайтове и групи

Когато публикувате информация за онлайн събитие, трябва да сте сигурни, че достигате до хора, които се интересуват от темата. Един от начините да постигнете това е да публикувате информация в релевантни групи и сайтове. Публикуването на промоция за уебинар на тема автомобили в сайт за майки, например, не носи позитиви и успех. Ако събитието е специализирано и предназначено за конкретна група хора, потърсете място, което тези хора посещават с удоволствие, и промотирайте там.

Възползвайте се максимално от силата на имейл маркетинга

Имейл маркетингът все още се нарежда сред ефективните стратегии за промотиране в широк диапазон от сфери на бизнеса. Много добра идея е да изпратите имейл бюлетини до списъка си с имейли, с които да ги информирате за провеждането на предстоящо виртуално събитие. За да подсилите ефекта и интереса към събитието, особено важно е да заложите на графични и аудио-визуални елементи, с които успешно да се предадете ангажираност, дори в онлайн формат. 

онлайн събития

YouTube

Създаването на видео от предходно събитие, показващо успеха, ползата и значимостта му, както и споделянето му в YouTube впоследствие, дава възможност за достигане до повече потенциални клиенти. Поддържането на канал в YouTube с абонирани редовни потребители е добър начин за промотиране на дейността и организираните онлайн събития.

Блог

Поддържането на блог е достъпен и полезен начин за ангажиране на потребителите и създаване на трайна аудитория, която да следи дейността ви – чете редовно публикуваните там статии и се вълнува от предложенията и съветите ви. Блогът е ефективно и изгодно средство за промотиране на новите ви събития. Професионална поддръжка на блог секцията гарантира висока резултатност не само по отношение промотирането на онлайн събития, а и като цяло за съвременното онлайн присъствие на бизнеса. 

Ремаркетинг

Ремаркетингът е начин да информирате потребители, посетили сайта или страницата ви, проявили интерес към организирани от вас събития или използвали услугите ви, за новите предложения и предстоящи ивенти. Клиенти, които са взаимодействали с вас, останали са впечатлени или доволни, е много по-вероятно да се включат в предстоящото събитие или да го препоръчат на други потребители.

Къде да не промотираме онлайн събития?

Избягвайте промотиране на онлайн събития чрез печатни рекламни материали, като например – флаери. Онлайн събитията не кореспондират с печата, за разлика от бизнес събитията, които предстои да се реализират физически в определен ден и час. Друг недостатък при рекламирането на виртуални събития посредством печата е, че не може да прецизирате аудиторията – флаери и брошури обикновено се раздават случайно и на посоки. Така те достигат предимно до хора, които или не ги прочитат изобщо, не проявяват интерес към онлайн събития или не ползват интернет извън служебните си задължения. Онлайн събитията следва да бъдат промотирани основно онлайн. 

Кой може да ни помогне?

Няколко са аспектите около създаването и промотирането на онлайн събитие, които следва да бъдат поверени на специалисти. Добре би било да се доверите на копирайтинг услуги както за създаването на текстовото съдържание за събитието, така и за присъствието му в социалните мрежи. Колкото до цялостната визия на събитието, нуждата от услугите на дизайнер е неизбежна. Маркетолозите пък са тези специалисти, на които да се доверите за рекламните кампании онлайн, за да постигнете по-лесно набелязаните цели и резултати.