Използването на модерните дигитални възможности за достигане до повече клиенти може да подпомогне значително развитието на малкия и среден бизнес. През 2020 година почти няма предприемач, който не осъзнава нуждата от присъствие в различните социални мрежи.

Повече от 2 млрд. интернет потребители прекарват време в социалните платформи и цифрите бързо се увеличават (Statista, 2019). Не пропускайте ползите от дигиталния маркетинг – действайте сега.

Предимствата на социалните мрежи са безкрайни

  •         Брандът ви става по-разпознаваем

Доказано е, че ангажираността на потребителите със съдържанието увеличава разпознаваемостта на бранда. Ако достатъчно много хора харесват, коментират и споделят публикациите ви в различните социални мрежи, повече потребители ще се запознаят с услугите или продуктите, които предлагате.

  •        Достигате до повече потенциални клиенти

Дигиталният маркетинг дава достъп до широка аудитория, което води до повече клиенти и осъществени продажби.

  •       Изграждате доверие

Различните социални мрежи вече са основен канал за комуникация на бизнеса с неговите клиенти. Получавате мигновена обратна връзка, можете лесно да отговаряте на въпроси и да задавате такива. Колкото повече отговаряте на очакванията на вашите последователи и на техните въпроси, толкова повече ви се доверяват.

  •        Учите се от конкурентите си

Голяма част от конкурентите ви вероятно присъстват в различни социални мрежи и имате възможност да анализирате тяхната дейност и съдържание. Така имате лесно достъпна база за сравнение, която да използвате за подобряване на своята активност.

Искате да започнете, но не знаете откъде…

Вече сте твърдо решени да навлезете сериозно в сферата на дигиталния маркетинг, но не знаете как? Предварително изготвената маркетингова стратегия ще ви спести ценно време:

  1.     Проучете персоната на купувача и аудиторията си

Трябва да имате ясна представа до кого се опитвате да достигнете чрез вашите социални мрежи, за да създавате релевантно за тях съдържание.

Вашият бизнес съществува, за да помага на определена група хора да задоволява потребностите си. Кои са тези хора? Как бихте ги дефинирали и обединили в група?

социални мрежи

  1.     Изберете подходящи канали за комуникация

След като сте наясно с таргет групата, трябва да разберете къде да откриете нейните представители.

Дигиталният свят ни дава разнообразни възможности и именно това прави изборът на социални мрежи по-сложен. Правилната платформа е индивидуална за всеки бизнес и аудитория.

Когато става въпрос за българския пазар, няма голяма полза да излизате извън Facebook и Instagram. Търговците, продаващи на други бизнеси, трябва да се фокусират върху LinkedIn. Допълнителни комуникационни канали за международен бизнес може да бъдат TikTok, Twitter, Pinterest, Snapchat.

  1.     Създавайте уникално и креативно съдържание

В Instagram 200 млн. потребители посещават поне един бизнес профил на ден. Трябва да се постараете, ако искате да сте сред късметлиите, които привличат и задържат внимание.

Създаването на уникално съдържание е най-сигурният начин да достигнете до лоялни последователи и да увеличите продажбите си чрез социални мрежи.

Каква е тайната?

Няма точна формула, която автоматично да ви направи популярни сред таргет аудиторията. Изключително важно е да познавате техните интереси, да се възползвате от възможностите на съответната платформа и да опитвате различни неща, докато попаднете на правилната комбинация, която ангажира най-много потребителите. Може да започнете с анализ на съдържанието на конкурентите си.

  1.     Публикувайте по график

Изградете си собствен ритъм за публикуване в социални мрежи. Преценете колко често е необходимо да споделяте съдържание спрямо ангажираността на аудиторията. За повечето брандове златната среда е някъде между 3 и 5 пъти на седмица, но това е само ориентир. Трябва да достигнете до перфектния баланс чрез експерименти.

Също така е важно да разберете идеалното време от деня, в което последователите ви са най-активни, за да достигне публикацията ви до максимално много хора.

Използвайте приложения за споделяне на съдържание, които качват предварително изготвени публикации по график. Такива решения като HubSpot, Sprout Social, Hootsuite ви позволяват да се фокусирате върху други задачи и същевременно да сте винаги активни в различните социални мрежи.

  1.     Анализирайте ефективността на съдържанието си

Постоянно измервайте ефективността на съдържанието, за да промените стратегията, ако резултатите не задоволяват целите ви. Лесно може да следите метриките за успех като харесвания, коментари, споделяния и ангажираност, чрез вградените за социални мрежи инструменти на Facebook (Facebook Analytics) и Instagram (Instagram Insights). За по-детайлни анализи също разполагате с разнообразни опции, като например Google Analytics.