Често задавани въпроси (срещани на английски като FAQ или Frequently Asked Questions) е едно от малкото по вид съдържание, което е продукт на пряката връзка с посетителя на даден сайт и/или приложение. Но тази важна страница е често пренебрегвана. 

Поради тази причина ние решихме да ви предложим настоящия материал, в който включваме съвети как да промените това.

Имайки хубава страница с често задавани въпроси, вие подобрявате потребителския опит

Всеки изграден сайт или приложение води до различна степен на реагиране на посетилите я / използващите я потребители. Това преживяване се нарича потребителски опит, познат още като UX (user experience). 

С наличието на секция с често задавани въпроси, този потребителски опит може значително да бъде подобрен.

Дори даден сайт да е „по-независим“, с регистрирани потребители или записали се абонати, то количеството на нови такива винаги ще е от съществено значение в микса от привлечен трафик.

С често задаваните въпроси помагате на вашите потребители по-лесно да навигират из вашия сайт или приложение

Мнозина собственици на сайтове, за съжаление, забравят за един източник на трафик. И това е вътрешният за сайта. Всеки собственик на сайт категорично се стреми към това потребителите му да прегледат колкото се може повече страници, вместо само една.

Една добре описана такава, с често задавани въпроси, може да подпомогне за този вътрешен, линков (връзков) трафик. Във всеки отговор може да има подходящ линк, който да води до определен ресурс в сайта – било то публикация, категория, видео, профил в социалните мрежи и т.н.

често задавани въпроси

Често задавани въпроси – един отличен начин да изградите доверие

Често задаваните въпроси подобряват позиционирате в търсачките

Наличието на често задавани въпроси често подпомага индиректно позиционирането в търсачките. 

„Защо индиректно?“ – ще попита някой. 

Търсачките са „по-умни“ днес (и ще се усъвършенстват още повече в бъдеще). И могат да „изваждат“ отговора на даден въпрос, търсейки из индексираните страници. Това се отнася особено за Google.

Наличието на често задавани въпроси помага сериозно на това, като на дадени езици като английски, то може да изведе резултатите в така наречените „снипети“.

Това са прозорци, които се позиционират над всички резултати. И често дори нов сайт може да „пререди опашката“ от резултати от вече утвърдили се сайтове.

Освен чрез снипетите, често задаваните въпроси могат да бъдат „хванати“ като отделни параграфи (отново при определени езици). Или може да бъдат използвани в малка секция в края на страницата с резултатите, която е означена „хората потърсиха и…“.

(какво е снипет можете да прочетете тук)

Често задавните въпроси са основа за създаването на умни чатботове

Чатботовете са софтуер, който може да разчита въпроси, оставени от потребители. И съответно да подбира най-подходящия отговор.

Често задаваните въпроси са основата на даден чатбот.

Или може да заменят нуждата от създаването/закупуването на такъв, което пък да спести средства.

Често задаваните въпроси може да спестят много пари от поддръжка на клиентите

Поддръжката на клиенти е скъпа – особено що се отнася до по-малки сайтове, като нишови електронни магазини.

Може би можете да си позволите един или двама служители, които да отговарят на запитванията на вашите клиенти. Когато обаче продавате нещо, което е сезонно (и не само) – то те могат да бъдат претоварени, което да доведе до чакане у клиентите, очакващи да им бъде отговорено.

Ето защо трябва да имате хубава страница с често задавани въпроси. Така имате „възможност“ да „разтоварите“ малко от тези запитвания, за които не е нужно да ангажирате някого, за да им отговори.

Вашите представители ще имат повече време да се свържат с тези клиенти, до които трябва да се достигне проактивно – чрез телефон, имейл, SMS и т.н.

Това може не само да ви спести много пари, а и да ви генерира нов източник на потенциални продажби.

Често задаваните въпроси могат да са чудесен източник на идеи за ново съдържание

Един от най-трудните аспекти на контент маркетинга, изкуството да бъде създадено насочено към потребителя съдържание, е да се публикува непрекъснато ново и ново съдържание. 

Понякога собствениците на сайтове и/или приложения трудно намират какво да публикуват. Получените въпроси обаче, които явно вълнуват потребителите, могат да са страхотен генератор на идеи, които да опровергават дори и най-скъпите софтуери за генериране на ключови думи.

Според някои изследвания, в наши дни търсачките получават огромни количества от фрази за търсене, които преди десетилетия не са и съществували в базите данни, в които са акумулирани фрази за търсене. Защото търсачките стават все по-умни. 

Според нас тази тенденция ще продължи да се увеличава, защото търсачкитеулавят“ все по-добре семантиката на търсенето. И търсенията ще стават все по-дълги.

често задавани въпроси

Секцията често задавани въпроси може да доведе и до допълнителен трафик на сайта

Често задаваните въпроси създават доверие у потребителя

Посещавайки вашия сайт или приложение, потребителят трябва да придобие едно много важно чувство, а то е доверие. Имайки хубава страница с често задавани въпроси, вие ще помогнете да се изгради чувство на такова у вашия потребител.

Често задаваните въпроси не са статична страница/ресурс

Правейки обновления в нея, вие ще покажете, че непрекъснато „чувате“ вашите потребители. И съответно внасяте промени във вашия продукт/услуга.

Често задаваните въпроси помагат при осъществяването на продажби

Може би да имате сайт, в който с увереност продавате стоки и/или услуги, понеже притежавате страхотен екип по обслужване и продажби.

Ала намерилите вашия сайт потребители невинаги „ще са в настроение“ да се свържат с вашия екип, когато имат въпроси. Потребителите понякога не искат да разговарят директно с представителите на даден бизнес, понеже се опасяват, че ще получат по-агресивен маркетинг подход и ще бъдат бомбардирани с предложения или пък някой ще се опита да им събере лични данни.

С наличието на добра страница с често задавани въпроси този проблем може да бъде разрешен. Въпросите, които потребителите биха имали, преди да направят покупка, могат да бъдат отговорени.

Финални мисли

Не са редки случаите, в които секцията с често задавани въпроси е твърде лаконична или изцяло липсва.

А наличието на подобна подобрява по редица начини това как потребителите реагират на съдържанието на сайта, спестява време, средства, а може да доведе и до допълнителен трафик – било то чрез търсачките или чрез използването на вече привлечения към сайта такъв.