Настоящата форсмажорна ситуация, причинена от разпространението на COVID-19, определено има потенциала да създаде огромни предизвикателства пред бизнеса, без значение от неговата ниша, размери, капитал и досегашна ситуация. Днес ще си говорим за маркетинг. 

Истината е, че последствията от разиграващото се настояще все още не могат да бъдат точно предвидени дори от финансистите, а ние едва ли “ще открием топлата вода”, що се отнася до бъдещето на световната икономика.

Можем съвсем спокойно обаче, от позицията на компания с известен опит в онлайн сферата, да предложим някои съвсем разумни хипотези, касаещи поведението на бизнеса по време на извънредното положение.

Как да реорганизирате приоритетите си, къде да фокусирате маркетинг усилията си и как да се адаптирате към задаващата се неизвестност?

Предлагаме ви четири прости и логични маркетинг стъпки, чрез които да се опитате да “стегнете редиците” и да задържите главата си над водата през следващите месеци.

# 1 Направете всичко възможно да задържите досегашните си клиенти

От изключителна важност в момента е да останете видими, да напомняте за себе си и да сте адекватни на състоянието на потребителите си. Конкретните стъпки по постигането на тези цели до голяма степен зависят от бизнес нишата ви, но някои универсални маркетинг идеи биха могли да включват:

 • Изпращане на персонализирани съобщения до абонатите ви
  Разбира се, тук говорим за нещо много по-различно от безсмислен спам. Мобилизирайте (макар и онлайн) маркетинг отдела си и създайте план за контекстуализирани, адекватни и навременни включвания с релевантна информация за бранда по време на извънредното положение. Това могат да бъдат обща информация за вашата активност, текущи акции, промоции и т.н.
 • Активност и видимост в социалните мрежи
  Останете гъвкави, бъдете в крак с динамичната ситуация, предлагайте решения на доскоро несъществуващи проблеми. Дори и бизнесът ви да страда от спад на продажбите, не си позволявайте спад в публичната си активност – предоставяйте текуща полезна и релевантна за целевите си групи информация и изградете атмосфера на доверие и съпричастност.
 • Създаване на полезно съдържание
  Практически лесно може да се допусне, че в момента огромна част от потребителите ви са онлайн, готови да консумират информация повече отвсякога. Е.А.T. формулата (
  Expertise, Authority, Trust или Експертиза, Авторитет, Доверие) е по-актуална и по-печеливша от всякога.
  Какво означава това? Накратко, означава буквално: не спирайте да подсигурявате на потребителите си съдържание с висока добавена стойност. Инвестицията в качествено съдържание за момента се очертава като най-сигурния ви билет за неясното и пълно с предизвикателства бъдеще. И не, не го казваме, само защото сме копирайтинг агенция.

Ако успеете да запазите досегашните си клиенти – то вие вече сте направили една голяма стъпка напред, предвид комплексната ситуация. Какво още обаче можете да предприемете?

маркетинг

# 2 Потърсете начини да влезете в полезрението на потенциалните си клиенти

Чували ли сте за The Mere Exposure Effect? Ако ви се струва безразсъдно да влагате пари в реклама точно в този момент, то това е една теория, която може да ви върне усещането за смисъл на това начинание. Казано накратко, The Mere Exposure Effect предполага, че колкото по-познат за нас е един продукт, една услуга или дори една личност, толкова повече ние започваме интуитивно да му се доверяваме или да го харесваме. Иначе казано – че видимостта определя клиентското доверие и търсене.

Как да привличаме потенциални клиенти” е въпрос, с чийто отговор много хора си изкарват прехраната, но все пак – ето няколко малки маркетинг “жокери” как да процедирате в настоящата ситуация, за да останете видими и да увеличите шансовете си за успех:

 • Оптимизацията за търсещи машини (SEO) е един сравнително скъп и сравнително продължителен процес, който обаче гарантира трайни резултати – вашата страница ще бъде в челните позиции точно там, където е необходимо – по търсене на определен продукт или услуга в големите търсачки.
  Истината е, че сега е страхотен момент за SEO, защото месеците работа по сайта ви вероятно ще приключат точно тогава, когато ще ви бъде най-необходимо – в периода на “възвръщане към нормалността”, когато конкуренцията ще бъде по-свирепа от всякога. Ако имате финансовия ресурс за SEO, то определено сега е моментът да го вложите, за да усетите възвръщаемостта тогава, когато тя ще бъде от първостепенна необходимост.
 • Дигиталните кампании и създаването на онлайн общност са актуални винаги, но сега – повече от всякога. В която и сфера да работите, в момента вашите клиенти са у дома. Някои от тях са объркани, други болни, трети – скучаещи.
  Имате огромен ресурс от блуждаещи онлайн потребители, които тайничко се надяват да им се случи нещо вълнуващо, било то и във Facebook. Заинтригувайте ги, ангажирайте ги, разсмейте ги, разплачете ги, предизвикайте ги. Вложете цялата си креативност и мисловен капацитет в начини “да превърнете дефекта в ефект”.
 • Помните ли какво казахме за съдържанието? Точно така – не спирайте да създавате съдържание. Колкото по-смислено, по-навременно и по-адекватно на ситуацията е то, толкова повече положителни точки ще трупа вашата компания в очите на бъдещите ви клиенти, партньори и съдружници.

# 3 Покажете социална отговорност и претърпете загуби сега, за да спечелите репутация за в бъдеще

Това е параграф, в който чисто човешкото лице на бизнеса се преплита с маркетинг стратегия, като и двете водят в една споделена посока – “дай нещо от себе си сега, а по-късно то би могло да се върне”. Много бизнеси вече практикуват този подход, вероятно някои от тях – съвсем интуитивно и спонтанно.

Преди всичко, помислете как можете да бъдете наистина полезни, а “наградата” ви за това ще дойде тогава, когато колелото се завърти. Някои идеи биха могли да включват:

 • Безплатни ресурси
  В научно-образователната сфера това са различни курсове, електронни книги, бази данни и т.н.
 • Достъп до ексклузивно съдържание
  В културно-развлекателната сфера това са например безплатен достъп до телевизионни канали, записи на събития и театрални представления, архиви, дигитални обиколки и т.н.
 • Безвъзмездна консултация и помощ във връзка с новосъздалата се ситуация
  Това е полезен ход както за медиите като медиатори, така и за бизнеса сам по себе си в лицето на адвокати, счетоводители, маркетолози, финансови консултанти и т.н.
 • Социално отговорни кампании
  Онлайн организацията на хора в помощ на кауза няма да струва много за бизнеса ви, но ще спаси животи и ще създаде правилния вид вълнение около бранда ви. Изберете начин да бъдете в помощ на нуждаещите се в момента – това могат да бъдат материални дарения, доброволчески кампании, дигитални информационни инициативи и т.н.
 • Финансови дарения
  Бизнес средата в България всъщност може да се похвали с немалко предприемачи, които могат да си позволят подобна стъпка. Благотворителността винаги е била използвана за PR / маркетинг акции, колкото и нелицеприятно да звучи тази истина. Без значение дали ще го оповестите публично, или не, в момента бизнесът ви може да бъде истински полезен чрез отделяне на известна сума за дарения – за болници, за научно-изследователска дейност, за хора в риск и т.н.

маркетинг

Започвате ли да се чувствате поне малко обнадеждени? Имаме един последен, но не и по важност, маркетинг съвет:

# 4 Планирайте финансовите си инвестиции разумно

Знаете ли какво означава терминът growth hacking

Накратко, това е талантът и умението да постигаш големи пробиви с почти нулева финансова инвестиция. Growth hacking доскоро беше маркетинг подход, присъщ за малките стартъп компании, които имат нужда от силен и категоричен вход “на сцената”.

Скоро обаче прийомите на този специфичен вид маркетинг ще се превърнат в доста по-значима част от съществуването на бизнеса, предвид прогнозните очаквания за финансовия срив, с който целият свят ще трябва да се справи.

Както всъщност ви казваме?

Преразпределете и оптимизирайте бюджета си за маркетинг и съдържание, вместо да го замразявате.

Адаптирайте се без да се паникьосвате, прегрупирайте редиците, без да ги редуцирате, бъдете полезни, без да очаквате моментален резултат.

И мислете извън кутията, защото кутията гори.

Останете с нас в блога на CopyVibes.eu, за да продължите да получавате актуалната (маркетинг) информация, която ви вълнува!