Скрол нагоре
нашите умения

Content Marketing: планиране
на стратегия за съдържание

Нашите умения

Content Marketing: планиране
на стратегия за съдържание

Думите винаги са били мощен инструмент за привличане, задържане и развиване на аудитории за бизнеса. Към днешна дата дигиталната среда не само не омаловажава съдържанието и неговия смисъл, а напротив – отрежда им челно място в интелигентния и дългосрочен маркетинг.

Причините са комплексни. От начина на консумиране на информация онлайн, през поведението на потребителите, до алгоритмите, чрез които големите онлайн търсачки показват и класират уебсайтовете след определено търсене.

И макар маркетингът чрез съдържание да обхваща всички дигитални канали, тук се концентрираме именно върху онлайн търсачките: основната начална точка на най-голямата част от онлайн трафика с днешна дата.

01.
Каква е целта на маркетинга чрез съдържание?

Казано най-просто: целта на контент маркетинга е да покаже на потребителите съдържанието, което търсят. Да го покаже там, където могат да го открият и да го покаже във вида, в който имат нужда да го видят.

Макар и да звучи просто, това не е никак елементарна задача. Тя изисква минимум няколко основни стъпки, а именно:

 • Познаване и анализ на аудиторията;
 • Познаване и анализ на конкуренцията;
 • Ясни критерии, на които съдържанието трябва да отговаря;
 • Дълбоко разбиране на нишата с нейните специфики и терминология;
 • Стратегическо планиране на съдържанието;
 • Оптимизирана структура;
 • Качествен текст с висока добавена стойност.

Иначе казано: планирането и създаването на бизнес съдържание не е еднократно усилие, а динамичен процес. Неговите резултати са измерими дългосрочно, а зад създаването на всеки текст следва да стоят ясна идея, висока експертиза и технически познания, които да гарантират, че той може да изпълни маркетинговите си цели.

 

Защото, разбира се, контент маркетинга е и това: начин за бизнеса да увеличи видимостта си и да подобри печалбите си.

02.
Какво включва услугата Content Marketing?

Отговорът тук е силно зависим от фазата, в която се намира бизнеса, от неговите предизвикателства и от текущото му представяне онлайн.

Оптималният вариант е стратегията за съдържанието да съпътства самия процес по създаване на уебсайта и да служи за основа на цялата му структура.

Ако обаче сайтът вече съществува и функционира, content маркетингът също има какво да предложи в посока подобряване, оптимизация и допълване на съдържанието по възможно най-стратегически адекватния начин.

Фазите на процеса могат да бъдат систематизирани по следния начин:

 

Първа фаза: планиране на структурата на сайта

Това представлява концепция за менютата, категориите, подкатегориите, филтрите и другите структурни елементи на уебсайта, независимо дали той има функция за онлайн пазаруване, или не.

В тази фаза се търсят възможно най-смислените допирни точки между три вида логика:

 • Дейността на бизнеса;
 • Търсенията на потребителите в Google;
 • Изискванията за добре подреден, интуитивен и лесен за навигация уебсайт.

Фазата изисква запознаване с всички подадени изходни материали, концептуализиране на най-добрите начини те да се подредят в сайта и финално обсъждане на идеите с клиента.

Това е фундаментът, от който следва да тръгне цялата по-нататъшна работа. Без добре организирана структура на сайта, не може да се премине през нито една от следващите стъпки.

Ако ли пък тя вече е премината в минал момент, може да се продължи директно напред – с подход, гъвкав към ситуацията и спомагащ за най-добро използване на наличната основа.

 

Втора фаза: ключови думи и семантика

Разбира се, тази фаза неизменно присъства и при самото структуриране на сайта, ако през такова е преминато.

Те представлява “превод” на услугите на бизнеса в думи, които потребителите търсят в Google. Това е най-продължителната и отговорна част от процеса, която включва различни дейности от страна на изпълнителя, включително:

 • Проучват се в детайл ключовите думи за всяка отделна услуга, както и тенденциите в тяхното търсене;
 • Думите се групират в малки семантични ядра, които описват възможно най-детайлно всички предлагани продукти, услуги, информационни ресурси и специфики на бизнеса;
 • Фиксира се стратегия, чрез която основните фокусни думи да бъдат позиционирани добре в търсачките – чрез създаване и обогатяване на съдържанието във всички секции на сайта;
 • Създава се план за категорийни текстове, продуктови текстове, спомагателни материали, блог и т.н.;
 • Прави се анализ на конкурентите, класиращи се на първа страница в Google по основните ключови думи, за да се определи оптимална дължина и структура на текстовете;
 • Прави се базова концепция за самото съдържание – вече не като семантика, а като бизнес логика и потребителско изживяване. Тези детайли могат да бъдат адаптирани от копирайтъра в процеса на работа.

Или иначе казано: концептуализира се цялостен план за създаване на смислено, оптимизирано, стратегически планирано съдържание.

Конкретните стъпки в това начинание са силно зависими от индивидуалния проект, но във всички случаи включват използването както на специализиран софтуер, така и на експерт по планиране и създаване на стратегически оптимизирано съдържание.

 

Трета фаза: написване на съдържанието

В тази фаза копирайтърът има задачата да се движи стриктно по параметрите, описани в създадената стратегия, като същевременно създаде качествено, достъпно и добре структурирано съдържание за сайта.

Това е именно фазата, в която абстрактното придобива съвсем реални измерения, а клиентът започва да вижда първите “плодове” на досегашния труд на своите партньори.

Важно е да се отбележи, че дори и най-добре обмислената стратегия не би псотигнала целите си, без текстът да е преминал през наистина добър копирайтър. Същото важи в голяма степен и в обратна посока – дори и най-креативният автор не може да постигне забележителни резултати, ако зад текста му не стои солидно проучване и смислено планиране.

Именно това е и уникалното в услугата на CopyVibes – цялостният подход към процеса, в който теоретични препоръки и практически умения идват при крайния клиент в комплект.

 

Четвърта фаза: мониторинг и текуща оптимизация

След като текстовете са готови, качени в сайта, индексирани и класирани, ние можем да продължим да работим по тях в дългосрочен план.

Точно така – съдържанието не е стратичен, а динамичен инструмент за бизнес развитие. Защото колкото по-голяма (и колкото по-силна) е конкуренцията в нишата ви, толкова повече бизнеси ще се конкурират за позиция на първите страници.

Именно затова появата на по-добро съдържание може да бъде адекватно контрирана… С още по-добро!

03.
Какви резултати можете да очаквате?

Би било твърде самоуверено и дълбоко невярно да твърдим, че доброто класиране в търсачките и увеличаването на продажбите зависят само и единствено от доброто съдържание.

За да се реализират тези бизнес цели, следва да се помисли и в други посоки, а именно: бърз и функционален уебсайт, техническа оптимизация за търсачки, добро съотношение между цена и качество, интелигентен дигитален маркетинг… И разбира се – добри продукти и услуги.

При наличието на технически добре функциониращ уебсайт, съдържанието може да постигне следното:

 • Подобрена видимост в големите онлайн търсачки;
 • Стабилен вход на нови потребители от потенциални аудитории;
 • Дългосрочен органичен трафик от различни дигитални канали;
 • Подобряване разпознаваемостта на бранда;
 • Израждане на дългосрочна аудитория, която се доверява на бранда;
 • Изграждане на репутация, свързана с експертиза, авторитет и надеждност.

Конкретните метрики, с които можем да покажем резултатите от своите усилия, са класирането по определени ключови думи, както и конкретният брой посетители, които са влезли в сайта чрез тях.

В зависимост от темпото на работа и индивидуалния план, първите резултати могат да бъдат видими от 2-3 месеца до година след стартиране на работата.

parallax
свържете се с нас

Да пишем за вас!

Създаваме съдържание, което постига качествени резултати за бизнеса. Свържете се с нас, за да обсъдим и вашия проект.

  Този уеб сайт използва бисквитки с цел подобряване на потребителското преживяване.