Стивън Кинг е автор, който няма нужда от представяне. Със своите над 200 разказа и повече от 50 романа, той се нарежда сред най-знаменитите писатели на всички времена. Зад образите и сюжетите на творбите му стоят най-сериозни проблеми на човечеството, над които имаме поле за разсъждения. А от чисто писателска страна, неоспорим факт е, че стилът на Стивън Кинг грабва вниманието и задържа читателя до последната страница – т. е. налице е своеобразно копирайтинг изкуство от негова страна. Случайно ли е това?

Умението да се пише така, че читателят да се задържи пред текста и да се предизвика силен интерес у него, е способност, която не всеки пишещ притежава. Стивън Кинг е Майсторът на заклинателното съдържание, от когото можем да научим полезни съвети, ако желаем да се занимаваме с качествен копирайтинг.

Уроците на Стивън Кинг за добро писане са прости и гениални:

  1. Да пишем първо за себе си и после за аудиторията – съвестният писател и копирайтър трябва първо да одобри сам себе си. Щом остане доволен от съдържанието, което е написал, гледайки се от позицията на свой целеви клиент, тогава е почти сигурно, че и на публиката написаното ще се хареса.
  2. Да не използваме „пасивни“ думи – ако използваме „пасивни“ слова, това може да отслаби ефекта от историята, която разказваме. Затова ние, като копирайтъри, трябва се фокусираме върху глаголите за действие и „активната“ лексика. Вибрациите, предизвиквани от думите, влияят и когато един текст се чете наум.
  3. Четене, колкото се може повече четене – няма писател или копирайтър, който да не се саморазвива чрез четене. Иначе рискуваме да тъпчем на едно място, което е кратък път към провал.
  4. Да пишем по една дума – казано по този начин от Стивън Кинг, това правило съветва да не се реем в думи и думички, които само се натрупват в текста и – в крайна сметка – не казват нищо. Нужно е съсредоточаване върху силата на всяка една написана дума, поставена на точното за нея място.
  5. Да се придържаме към своя си стил – винаги, във всичко, включително в копирайтинг услугите, се цени уникалността. В стремежа си да звучим актуално, понякога преминаваме в погрешна посока, смесвайки стилове, което се забелязва от читателите. Да не бъдем безлично копие и да не се лутаме в стиловете – това е златно правило.
  6. Да задълбаваме – ако сме повърхностни в историята си, ще звучим не само неубедително, но дори и несериозно. Разказването на лични истории е в основата на успешния копирайтинг, защото ако нашите читатели се самоидентифицират с това, което им споделяме, те ще поискат да предприемат действия, да променят мисленето си и аспекти в живота си дори. Намирането на човешки елемент, на който да базираме историята си, ще я направи въздействаща.
  7. Да си поемаме дъх – почивката е жизненоважна не само за тялото, но най-вече и за ума. Самият Стивън Кинг си прави шестседмична почивка, след като пише чернова. Разбира се, ние определяме темпото и паузите – важното е да ги има.
  8. Да оставим скучното и да се съсредоточим върху „убийственото“ съдържание – ако текстът ни е максимално интригуващ за аудиторията, значи сме си свършили добре работата с намаляване или дори премахване на отегчителните пасажи, които често биват прескачани от читателите.
  9. Да внимаваме с вмъкването на фактология – в копирайтинга използването на данни може да помогне, ако не се прекалява с тях. Не трябва да изобилстват статистически данни за сметка на самата история. Данните са като подправките – вършат чудесна работа, ако са поставени с мярка, в противен случай могат да развалят цялото ястие.

Да пишем „магически“ добре не е невъзможно. Нашият вроден талант е само основата, за да бъдем успешни копирайтъри. Нека са поучим от Майстори като Стивън Кинг и други класици на словото, защото техните умения са ги направили такива.

Снимка: The Rolling Stones, 31.10.2014