Всеки инфлуенсър или бизнес с присъствие в социалните мрежи се нуждае от систематизиран план за споделяне на съдържание, за да осигури последователност в профила си.

Постоянството е ключ към успеха, особено що се отнася до социалните мрежи. Упражняването на постоянство е най-разпространеният съвет, предаван от гурута към начинаещи в платформите за споделяне на съдържание като Instagram, Facebook и YouTube.

В настоящата статия ще научите защо и как да създадете график за публикуване, за да подобрите представянето си в Instagram.

Защо да си направите график?

Когато говорим за график в социалните мрежи, имаме предвид както концептуалното планиране, така и предварителното изготвяне на съдържанието, доколкото обстоятелствата го позволяват. Това е един ефективен начин на работа, от който можете да извлечете много ползи.

  1.     Спестявате време

Работата е по-организирана и експедитивна при наличието на ясен план за действие. В противен случай има риск от хаотично изпълнение, което в крайна сметка „изяжда“ повече време, а постигнатият резултат е далеч от перфектен. Графикът за публикуване в Instagram подобрява ефективността, спомага за постигане на целите и спестява ценни часове.

  1.     Постигате дългосрочни резултати

Липсата на предварителна подготовка и стратегия за съдържание е масова практика в Instagram, но това не означава, че е оптималното решение. Хаотичното публикуване на посредствено съдържание от време на време не говори за професионализъм и за загриженост към аудиторията.

Графикът ви ангажира да мислите дългосрочно и стратегически.

При наличието на план ще бъдете постоянни и последователни. Ще знаете в каква подредба да споделяте предварително изготвеното съдържание, за да доставите стойност на последователите си и да извлечете максимална ангажираност.

  1.     Спестявате си грижи

На всеки му се случва да изпада в творческа безизходица. Именно от такива ситуации ще се предпазите с график.

Няма риск работата да бъде отложена за последния момент и ще бъдете значително по-спокойни. Ще споделяте по-регулярно, тъй като няма как да “изпуснете срока“.

SEO техники в Instagram: как да достигнем до повече потребители?

Как да изготвим график за публикуване в Instagram?

Може да създадете лесно свой график като използвате тефтер, приложение или електронна таблица в Excel или Google Sheets. Ето няколко съвета как да планирате правилно съдържанието си:

  1.     Определете конкретен ден за изготвяне на графика

Посветете цял ден, за да планирате, особено ако създавате график за месец-два напред. Започнете по-рано – например от втората или третата седмица на предходния месец. По този начин ще имате възможност да преработите плана навреме, ако се наложи.

Не забравяйте да черпите опит от лидери и конкуренти в сферата и да се запознаете с ключови тенденции преди изготвянето на графика.

  1.     Изберете честота на публикуване

Честотата на публикуване зависи от сферата и аудиторията.

За да достигнете до повече хора, е необходимо да споделяте, когато целевата група е активна. Експериментирайте с различни дни и часови диапазони, анализирайте данните с помощта на Instagram Insights или Iconosquare и ще откриете формулата, която работи най-добре за вас. Съобразявайте се с това при изготвянето на график.

По отношение на историите в Instagram, не е необходимо да се ограничавате. Може да сте активни всеки ден и по всяко време.

  1.     Бъдете последователни

Планирайте съдържанието си спрямо маркетинговата стратегия, която имате за бизнеса. Избягвайте постове, които не са в стила на бранда и не отговарят на стратегията. Идеалните публикации следват шаблон и се повтарят регулярно в определена последователност.

  1.     Бъдете разнообразни

Не използвайте платформата, за да говорите само за себе си. Показвайте разнообразно съдържание, разпределено равномерно през различните дни от седмицата и месеца. Например: всеки понеделник представяте нов продукт, в сряда споделяте линк към статия от фирмения блог, а петък посвещавате на видеоклипове.

Използвайте историите, за да споделяте съдържание, генерирано от потребителите (user generated content). Отбелязвайте в графика важните празници и събития, които са релевантни за аудиторията.

  1.     Използвайте приложения за автоматично публикуване

За да спестите повече време, може да използвате приложения за автоматично споделяне като Later или Buffer.

Чрез тях настройвате съдържанието си предварително и то бива публикувано автоматично в определено от вас време. По този начин няма да сте „залепени“ пред екрана в очакване на подходящия час и ще се възползвате максимално от предимствата на графика за публикуване.

Прочетете още: Направете услуга на бизнеса си – инвестирайте в социални мрежи