Google Ads е pay-per-click платформа, която ви дава предимството да предлагате продуктите си на потенциални клиенти чрез реклама в Google Search, реклама в Display Network и партньорската мрежа на гугъл, с таксуване при клик. 

Google ads рекламата е препоръчителна за вашия онлайн магазин или офлайн бизнес, за да достигнете потенциални клиенти, търсещи/нуждаещи се в този момент от вашите продукти или услуги. Пример: потребител спешно търси “зъболекар в София в събота”. 

Реклами в Search Network 

Текстовите ppc реклами се показват на потребителите, когато те активно търсят продукти и услуги като вашите в гугъл. 

С реклами в сърч мрежата ще имате възможност да подтикнете потребителите в интернет да извършат действие на вашия сайт като абониране за бюлетин и извършване на конверсия.

Можете да ги използвате, за да увеличите онлайн продажбите и трафика към уебсайта ви и да привлечете повече клиенти.
Сърч рекламите могат да бъдат допълнени с разширения. Те биха ви послужили, за да предоставите на потенциалните клиенти повече информация за вас.

Ако имате физически магазин, можете да добавите разширение за местоположение, за да знаят хората дали се намирате близо до тях. 

Също така, можете да използвате и връзки към продуктови страници на онлайн магазина, да покажете отзиви за продуктите и телефон за връзка. 

За да популяризирате бизнеса си, ако тепърва навлизате на пазара, можете да създадете бранд кампания, таргетираща ключови думи с името на бранда ви. 

В Google Ads сте способни да създадете две версии на сърч рекламите си, за да следите представянето на всяка и когато съберете данни, лесно да изберете коя да остане и коя да се оптимизира. 

Имате на разположение табло, което ви показва отчети, анализи и предложения, които да извършите, за да подобрите  кампаниите си.

Реклами в Display

Рекламите в Display мрежата надграждат тези в Search с дизайн.

Сърч рекламите включват само текст и разполагат с ограничен брой знаци, с които е много трудно да привлечете вниманието на потребителя и да изтъкнете всички ваши предимства.

Дисплейната реклама, от друга страна, е съвкупност от текст, изображения, видео, аудио и лого на вашия бранд.

Адаптивни дисплейни реклами

Адаптивните дисплейни реклами (responsive display ads) автоматично се напасват на наличното пространство като съобразяват своя размер, вид и формат, за да успеят да се покажат на колкото се може повече места и да постигнат по-добра ефективност. 

Това ви гарантира, че ще покажете рекламите и продуктите си на достатъчно потенциални клиенти, сърфиращи във всякакви видове уебсайтове.

Предимството на рекламите е, че те не се натрапват на потребителите и не ги прекъсват, а се сливат с дизайна и структурата на сайтовете. 

За да работят успешно адаптивните реклами, е необходимо да качите различни активи като изображения, заглавия, лога, видеоклипове и описания в Google Ads. 

Когато сте готови, оптималната комбинация от вашите активи  ще се показва в уебсайтове, приложения, YouTube и Gmail.

Качени дисплейни реклами

Ако много държите на това, рекламите ви да са изпипани до най-малкия детайл, имате опция да качите собствени.

Google поддържа JPG, PNG и GIF формат, но обърнете внимание на размерите на изображенията, които качвате.

Дори да имате право да сложите рекламата си на конкретно разположение, тя няма да се покаже, ако не отговаря на спецификациите за размер за това разположение. 

За да сте сигурни, че няма да имате проблем, качете различни размери.

Gmail реклами 

Google Ads ви дава възможност да показвате разгъващи се интерактивни реклами над раздела “Промоции” във входящите кутии на Gmail. 

От вас ще се изисква да платите, когато потребител кликне върху свитата реклама. 

Веднъж щом тя се разшири, каквито и последващи кликвания да има върху съдържанието, те няма да ви костват нищо.

Отворената реклама е в цял размер като на имейл и потребителят е способен да взаимодейства с включените изображения и текст.

Също така, потребителят може, ако реши, да съхрани рекламата и да я изпрати на свой контакт като имейл съобщение.

Пример за разгъната и свита gmail реклама:

Google Discovery реклама

Discovery рекламите са визуални реклами, които ви позволяват да достигате до конкретна аудитория. 

Рекламите на този тип кампанията се показват в емисиите на Google в YouTube, приложението Google и Gmail.

Тяхната идея е да ви помогнат да се свържете с аудитория, в момент, в който тя е отворена за „открития“ на нови продукти и услуги. Крайната цел е да ви осигури повече реализации.

За да е успешна кампанията и рекламите да са възможно най-подходящи и релевантни, гугъл използва своя алгоритъм и онлайн сигналите/поведението на потребителя.

Поведението на един потребител може да включва действия като изтегляне на приложение, търсене на продукт, посещение на сайт и прегледан видеоклип.

Разлики между дисплейните реклами и discovery рекламите

Изображения – discovery рекламите могат да включват, както само едно изображение, така и верига от изображения (carousel) до 10 броя. 

Те могат да са във формата на квадрат, да са в хоризонтално или вертикално оформление.

За разлика от тях, дисплейните реклами не включват опцията за каруселни реклами. 

Наддаване – discovery рекламите се целят да ви донесат повече реализации и затова стратегиите, които можете да ползвате са само maximize conversions или target CPA. 

Докато дисплейните реклами ви позволяват да наддавате за кликвания, импресии, конверсии, стойност на конверсиите и ROAS. 

Таргетиране – И двата типа реклами използват ретаргетинг и custom аудитории, но рекламите при discovery вида достигат потребители с по-високи намерения.

Формуляри – Нещо, което discovery рекламите имат, но дисплейните не, е възможността да включите формуляр в Gmail. С него ще можете да събирате данни за вашите потребители директно от рекламата.  

Предимства на дисплейните реклами

Дисплейните реклами помагат за разпознаваемостта на бранда

Ако хората тепърва трябва да научават за вас, е нужно по някакъв начин да им привлечете вниманието. С дисплейните реклами ще можете да ги запознаете с бранда си и след време те няма да могат да ви объркат с друг.

Обикновено са необходими доста срещи с реклами на бранда ви около 10, докато потребителите вземат решение да ви се доверят и да поръчат от вас. 

Дисплейните ви реклами ще им напомнят през цялото това време, че вашият бизнес предлага продукт или услуга, от която те може би ще се нуждаят в даден момент:

Когато този момент дойде, вашето име ще изникне в главата им и те ще посетят вашия онлайн магазин. 

С дисплейните реклами таргетирате точните хорa

Когато настройвате дисплейните кампании, имате възможност да подберете най-подходящите аудитории за вашия бранд. 

Имате на разположение много категории с аудитории, които да ви помогнат да се ориентирате по-лесно.

Първите категории са свързани с демографски фактори и включват “Родители”, “Женени”, “Студенти” и “Наематели”.

Вторите са категории по афинитет, като можете да таргетирате аудитории като “Шопинг Ентусиасти”, “Любители на пътуванията”, “Хора, често вечерящи навън”. 

Имате избор и да показвате рекламите си на категории с потребители, които имат намерение да купуват артикули като например “Облекло и Аксесоари”, “Авто части”,  “Продукти за деца и бебета” и “Обзавеждане за дома”.

Още един критерии, по който имате възможност да подберете аудитория за вашата реклама, е житейски събития. 

Включват категории като “Хора, скоро завършващи университет”, “Хора, които наскоро са купили дом” и “Хора, които наскоро са започнали нова работа”.

След като вземете предвид вашия бранд, вашите продукти и помислите кои биха били хората, които ще имат нужда и полза от това, което предлагате, лесно ще се насочите към точната категория. 

Друго предимство на дисплейната мрежа е способността да зададете на кои сайтове да се показват или не вашите дисплейни реклами, като така изолирате ненужния трафик и оставяте само най-релевантния. 

Например често кликове, които са извършени от мобилни приложения, в частност игри, са по неволя или деца са натискали рекламите ви, докато играят. Затова можете да ги  изключите като placement-и. 

Имате опция и да изберете в кои локации да се показват рекламите. Ако сте забелязали, че в определена област хората конвертират най-много, целете се в нея. 

Дисплейните реклами ви връщат потенциални клиенти

Освен, че ви дават възможност да привличате нови клиенти, дисплейните реклами имат още един трик в ръкава си – ремаркетинг. 

Той ви позволява да върнете потребители, които са били на вашия сайт, разгледали са една категория, но са напуснали или също така са добавили продукт в количката, но не са завършили поръчката си. 

Чрез ремаркетинг след като посетител напусне вашия сайт, на него ще му се покаже персонализирана реклама. 

Тя ще има за цел да му напомни за това, което е изпуснал и вашите предимства пред останалите, за да го убеди да се върне и да довърши поръчката си:    

Тъй като този потребител вече е показал интерес към ваш продукт, трябва само още малко да го ангажирате, за да сключи сделка с вас.

Прочетете повече за Google Ads за онлайн магазини: как губите пари, ако не достигате посетителите на сайта си?

Дисплейните реклами ви помагат срещу конкуренцията

В Google Ads има опция за създаване на custom сегменти.

Предимството, което имате с тях, е възможността да таргетирате потребители, които са посетили сайтове на конкуренти или са търсили техни продукти. 

За да създадете такъв сегмент отивате на “Tools and settings” и след това под секция “Shared Library” избирате “Audience manager”. 

Кликате на “Segments”, после на “Custom segments” и накрая на плюсчето.

Това, което ви се показва е следното:

За да таргетирате ключови думи на конкуренти, отметнете втората опция – “Хора, които са потърсили някои от тези думи/изрази в Гугъл” и попълнете. 

Пример за думи/изрази, които да добавите са такива, включващи бранда на конкурентите и име на продукт, който предлагат.

В случай, че искате да достигнете до потребители, които са посетили сайтове като тези на вашите конкуренти – от другите две опции отдолу изберете “Хора, които разглеждат типове уебсайтове”.

След това добавете URL адресите на сайтовете на конкурентите ви в полето. 

Дисплейните кампании допринасят за успеха на вашите сърч кампании

Дори да не получавате конверсии от дисплейните кампании, както споменахме тяхната роля е много важна за изграждането на разпознаваемост на бранда.

Много често потребители, които са видели ваша дисплейна реклама, след това търсят името ви в гугъл.

Ако имате сърч кампания таргетираща ключови думи с името на бранда ви, в този случай нейните реклами ще се покажат като резултат при търсенето и има голям шанс да кликнат и да конвертират. 

Също така, ако сте показали конкретни продукти/категории, които предлагате чрез изображения на дисплейните реклами като тези тук:

потребителите могат и тях да потърсят в Google Search.

Ако имате сърч кампания, таргетираща ключови думи, свързани с продукти от категория “бебешки комплекти”, потребителите ще видят резултати с вашите реклами с линк към съответната категория/продукт.

Отново може да се окаже, че част от заслугата, ако постигнете конверсия, е именно на дисплейната кампания.  

Причини, поради които да се доверите на Гугъл Адс рекламите за вашия онлайн магазин

 • Висока възвращаемост на инвестицията

Много е трудно за един онлайн магазин без реклама да подтикне посетителите си да извършат действие, намиращо се по-надолу във фунията на продажбите.

Докато с ppc реклама за онлайн магазини това може да се постигне много по-бързо, тъй като когато потребителите търсят продукти и услуги в Google Search, голяма част от тях вече са с намерение за покупка. 

Също така, понеже гугъл постоянно събира данни за вашите потребители и за тяхното поведение и интереси, се гарантира че рекламите, които те ще виждат ще са максимално релевантни и точни.

 • Увеличава лийдовете и клиентите

В повечето случаи потребителите, които посещават вашия магазин за първи или втори път, не извършват конверсия. 

Това обаче съвсем не означава, че сте си пропиляли средствата и времето напразно, а напротив. 

Има голяма вероятност посетителят да се е превърнал в лийд – да се е абонирал за бюлетина ви, да е изпратил запитване към вас и да е споделил с вас своите данни. 

Лийдът е много ценен за вас, тъй като след като вече разполагате с неговите данни, вие имате по-голям шанс да го превърнете в клиент.

Моментът, в който вече получите повече продажби, поне 50 за 30 дни, за да сте сигурни че са се събрали достатъчно данни и алгоритъмът ще работи правилно, имате възможност да превключите на Smart bidding. 

При този тип наддаване, алгоритъмът сам предлага целева CPA, с цел да увеличи вашите продажби и потенциални клиенти.

Също така, когато той прецени, взимайки предвид сигнали като устройство и локация, че вероятността конкретния потребител да конвертира е висока, ще предложи по-висока цена на клик. 

Обратно, когато сигналите показват по-малък шанс за постигане на продажба, алгоритъмът ще наддава с по-ниска цена за клик.

Ако искате да разберете повече за разликите между ръчните и автоматичните стратегии за офериране, погледнете това видео от експерта Кирил Йовев:

 •  Научавате кои сегменти са работещи за вашия бизнес

След като акаунтът ви се напълни с данни, ще имате на разположение статистики, които ще ви помогнат да вземете решение за следващи кампании. 

Имате резултати, показващи кои възрастови групи най-много търсят и поръчват от вас и на кои можете да намалите бидовете или изцяло да спрете.

Същото важи и за локациите.

Следейки резултатите по локации можете да разберете в кои райони най-много се търсят вашите продукти и бранд, кои конвертират и от кои нямате нужда, за да не харчите излишно средства за реклама в тях.

А пък когато видите отчета за аудиториите, които таргетирате, можете да проверите кои са най-успешни и да потърсите максимално близки до тях и да ги добавите към кампанията си. 

 •  Интеграция с Гугъл Аналитикс

Освен платформата Google Ads, екипът на гугъл е разработил и друга, наречена Google Analytics. 

Тя дори събира още по-детайлна статистика за посетителите на уебсайта ви. Само част от това, което може да ви покаже платформата е инфромация за ангажираността на потребителите. 

Тя включва метрики като престой на сайта, колко страници са посетили потребителите и колко процента са тези, които са влезли в сайта, но след това са напуснали, без да извършат каквото и да е действие. 

Тези метрики, благодарение на интеграцията между двете платформи, можете да ги следите и от самия Google Ads, след като свържете двата акаунта.

 • Информация за конкуренцията 

Платформата също така може да ви даде информация за това кои са вашите конкуренти.

От “Auction insights” таба ще научите кои са бизнесите, които наддават за ключовите думи, които вие таргетирате.

Още повече, ще видите колко пъти конкурентите ви са били на най-висока позиция на страницата с резултати, колко пъти са ви изпреварили и кои бизнеси са се показали на по-ниски позиции от вас.

 • Бързи резултати

След като сте създали акаунт в Google Ads, ще видите, че  само за няколко дни ще съберете данни, които можете да анализирате. 

Бързо ще се ориентирате как се представят рекламите и ще можете да коригирате бидове и да видите какво е нужно да се оптимизира.

За разлика от платената реклама в гугъл адс за онлайн магазини, оптимизацията за търсачки и органичните резултати много бавно довеждат резултати в самото начало.

Времето, в което чакате да се натрупат данни, вместо да го губите, бихте могли да го ползвате за тестване на различни подходи.

Затова рекламата в гугъл адс е много по-ефективна, ако искате да постигнете бързи резултати за вашия онлайн магазин.

Разбира се, все пак не трябва да бързате с честите промени, тъй като гугъл работи още по-точно и по-добре след като вече разполага с повече данни.

Ако сте избрали един тип офериране, оставете го определено време, за да завърши своето обучение. 

След като се събере достатъчно информация, само тогава можете да започнете да мислите за смяна на стратегията, ако забелязвате, че не работи за целите на бизнеса ви.

 • Разполагате с контрол

В случай, че мислите, че гугъл ще ви изхарчи всички средства, без резултат, това никак не е правилно. 

Google Ads ви предоставя достатъчно възможности за контрол и управление на вашите кампании.

Имате способността да контролирате следното:

 • Колко ще ви бъде разхода и каква стойност ще имат вашите бидове
 • Активиране, поставяне на пауза и изтриване на рекламата 
 • Задаване на цели на кампаниите
 • Контрол на реализациите
 • Контрол на ключови думи и аудитории
 • Какво да включват и как да изглеждат вашите реклами
 • Начинът, по който представяте бранда си 

С всичките тези възможности на контрол, вие сами ще управлявате и оптимизирате рекламите и кампаниите си, както вие прецените, за да получите най-добри резултати за своя онлайн магазин. 

При условие, че не се нуждаете от толкова контрол или нямате време, както споменахме по-горе, можете да използвате интелигентно офериране. 

Чрез такова офериране, ако изберете за цел постигането на реализации, гугъл се заема с всичко вместо вас и постъпва така, че да постигне максимална ефективност.

Ако все пак искате да сте наясно с процесите и отчасти да промените нещо по свой вкус, можете да го направите. 

Заключение 

Предполагаме, че след всичките тук изброени предимства на рекламирането чрез платформата Google Ads, няма как да не сте се убедили да я включите в стратегията за онлайн магазина си. 

В случай, че искате да го направите, но не сте сигурни, че можете да се справите с платформата, изпратете ни запитване за реклама в гугъл за е-магазини и ще поговорим за вашия проект.

Свързани статии: Как да продавате успешно с WordPress за своя онлайн магазин?