Instagram е второто най-сваляно безплатно приложение в Apple аpp store. Има около 1 млрд. активни потребители (HubSpot), от които 200 млн. посещават поне един бизнес профил на ден.

Ефективната маркетинг стратегия се крие в баланса между отделните комуникационни канали. Съдейки по статистиките, през 2020-а ще трябва да наклоните бюджета в полза на Instagram.

Вероятно знаете колко е ключово да имате спонсорирани постове и договори с инфлуенсъри, но искате ли да постигнете органични резултати?

SEO за Instagram е нещо реално съществуващо

Мислете за Instagram като за отделна търсачка с алгоритъм, подобен на Google, Yahoo и Bing. За да се класирате в SERP, трябва да отделите време и целенасочени усилия в оптимизиране на профила и съдържанието си.

  Оптимизирайте профила си

Преди да се концентрираме върху блог маркетинга на сайта си, ние първо се стараем да го направим „безопасен“ за търсачките. Същият принцип използваме и в Instagram.

Ето как да оптимизирате бизнес акаунта си:

  •       Направете профила си публичен
  •       Изберете подходяща профилна снимка

Заложете на логото на бранда или на цветна снимка, свързана с бизнеса ви (напр. ваши продукти)

  •       Създайте разпознаваемо и лесно за откриване потребителско име (@username)
  •       Активирайте опцията за бизнес акаунт
  •       Включете активен линк в биографията си

Прикачете линк към уебсайта си, към видео в YouTube или към страницата си във Facebook.

Основната ключова дума трябва да фигурира в името ви

В Instagram има потребителско име (@username) и име на профила (display name), което се вижда само когато отворим профила. За да бъдете по-лесно откриваеми, трябва да добавите основната си ключова дума в името.

Да вземем за пример страницата на Starbucks. Тяхното потребителско име е @starbucks, но името, което виждаме в профила, е Starbucks Coffee.

Ще получите допълнителна точка, ако добавите същата ключова дума към потребителското си име.

Използвайте вторични ключови думи в биографията

Биографията е мястото, на което трябва да представите идеята и мисията на бранда си с до 150 знака. В 2-3 стегнати изречения опишете в какво се състои бизнесът ви.

Тук е мястото да добавите малко разнообразие с ключовите думи. Напишете основната, заедно с няколко допълнителни, за да ви откриват повече хора с подобни интереси.

Instagram

Как да разберете кои ключови думи да използвате?

Напишете главните услуги или продукти, които предлагате. Нека разгледаме профила на Copyvibes.eu. Ако основната ключова дума е copywriting, то вторичните са writing, proofreading и social media – всички те фигурират в биографията.

Отнасяйте се към хаштаговете като към ключови думи

След като сте редактирали профила си, е време да се насочите към оптимизация на съдържанието, което споделяте.

Повечето хора няма да ви открият по потребителско име, а по-скоро ще попаднат на вас, докато търсят снимки с определен хаштаг (#).

Гледайте на хаштаговете като на ключови думи, специфични за всяка снимка, която публикувате. Използвайте между 5 и 10 хаштага. Част от тях трябва да са свързани със снимката, а останалите могат да бъдат в сферата на бизнеса или пък индивидуални за бранда.

Стратегията ви е да откриете баланс в обхвата на хаштаговете – не прекалявайте със спецификата и избягвайте прекалено масови ключови думи.

Възползвайте се от ALT текста

Какво е ALT текст?

ALT (alternative) текст е писменият вариант на вашите изображения в интернет пространството.

В Instagram е сравнително нова функция, разработена за хората с визуални увреждания. ALT ви дава възможност да опишете с думи изображението, което публикувате. Може да се използва както за нови публикации, така и за по-стари.

Тази опция се използва също за SEO цели. Опишете възможно най-подробно изображенията си в до 100 знака и постовете ви ще се класират по-напред.

Анализирайте резултатите

Постигането на органични резултати е процес, който отнема време и понякога изисква промяна на стратегията. Затова е важно да знаете как се движите спрямо целите, които сте си поставили.

Вграденият инструмент за анализ на Instagram има недостатъци като ограничение в периода, който изследва. Може продължително да следите успеха си с външни инструменти за анализ (Hootsuite, Sprinklr или Sprout Social).