Всеки е чувал, че да е успешен един сайт, то той трябва да се е преборил за по-предни места в резултатите на големите търсачки, главно Google. Но мнозина забравят, че на някои езици е по-добре сайтът да е оптимизиран за други търсачки.

Те са се сред най-посещаваните в глобален мащаб. И в тази статия ще прочетете за тях, стартирайки от най-малката, стигайки до най-голямата.

Naver (Нейвър) – корейският гигант

Поради спецификите на корейския език и неговата азбука „Хангъл“, преобладаващата търсачка, която корейците използват, се нарича Naver (произнася се „Нейвър“).

Ако някой се подсмихва, че това ще да е някой малък сайт от малка компания, то ще припомним едно – в Южна Корея има над 42 милиона потребители, които ползват интернет. А Нейвър има над 15 000 служители и нейни акции се продават на фондовите пазари.

Нейвър е така навлязъл в живота на корейците, че те предлагат услуги, като:

 • собствена платформа за въпроси и отговори (подобна на Quorra);
 • платформа за създаване на блогове с над 23 милиона блога;
 • речник и енциклопедия;
 • собствена платформа за стриймване на видео V-life;
 • собствен онлайн преводач Naver Papago;
 • услуга за разплащания Naver Pay;
 • собствена телевизия Naver TV;
 • услуга за стриймване на радио Naver NOW;
 • услуга за разпространение на комикси;
 • собствен браузър (Naver Whale).

Връщайки се на търсачката, Нейвър предлага специален инструмент за собственици на сайтове, който се нарича Naver Search Advisor (и е достъпен от следния адрес: https://searchadvisor.naver.com/). С него всеки сайт може да бъде с една идея по-оптимизиран за корейския пазар.

Но трябва да се направи една важна ремарка: малко е трудно да се борави с него (поради азбуката „Хангъл“) и превключването на английската версия не е от най-лесните.

Достойнствата на Нейвър са, че чрез него собственик на сайт може да достигне до големия и платежоспособен корейски пазар.

Прочетете още: Няколко важни правила при създаване на SEO оптимизирано съдържание

И за съмняващите се: към вашия сайт, който е на български език, може да има голям потенциален интерес.

Докато сърфирахме из услугата за хостване на блогване на Нейвър, попаднахме на публикации за България, към които бе проявен интерес.

Представете си следната ситуация: имате малък бизнес, който произвежда ръчно изработени продукти. А чрез популярни търсачки като Нейвър можете да достигнете до един пазар, за който цените не са проблем.

търсачки

Yandex – руската мечка

Руската търсачка Yandex (Яндекс) също е един от най-посещаваните търсачки в света, защото е насочена към огромен пазар, наброяващ повече от 170 милиона души.

Както Нейвър, така и Яндекс предлага доста други услуги (извън търсачката), като:

 • собствена услуга за споделяне на видеа Яндекс Ефир;
 • собствена платформа за въпроси и отговори;
 • собствен инструмент за измерване на трафик Яндекс Метрика;
 • услуга за бизнес листинги (подобна на Google My Business);
 • собствена платформа за реклама.

И други. Услугите са наистина много, а ако трябва да се опише всяка, то ще се отдалечим доста от темата на настоящата статия за най-популярните търсачки.

Яндекс предлага по-потребителски насочен инструмент (от гледна точка на ползвания език) за оптимизация на сайтове: Yandex Webmaster tools.

Чрез него е възможно всеки собственик на сайт да:

 • добави карта на своя сайт в xml формат;
 • да свърже за по-бързо обхождане своя профил в Яндекс Метрика и Yandex Webmaster tools;
 • да създаде по-бърза мобилна версия на своя сайт – така наречения Яндекс Турбо, който е подобен на технологията на Google Amp;
 • да качи по-бързо продукти на електронен магазин в резултатите на търсачката, използвайки специален файлов формат.

При Яндекс, освен всичко друго, има възможност сайтовете да са със силна регионална насоченост. Какво ще рече това?

Да кажем, че имате бизнес, който е ситуиран в Москва. Чрез използване на регионални настройки вашият „московски сайт“ ще може по-лесно да се показва в Москва, където са вашите клиенти, отколкото в Санкт Петербург например.

Всеки, който оптимизира сайта си и за руския пазар, може да разчита в бъдеще на още един източник на трафик. И да не е „на милостта на Гугъл“.

търсачки

Baidu – китайският дракон

Baidu (произнася се „Байду“) е гигант, за който всички суперлативи са слаби. Той е четвъртият по посещаемост сайт в света и една от най-популярните търсачки!

Само услугата му разплащания Du Xiaoman Pay има над 130 милиона потребители, а услугата за споделяне на кратки видеа – над 544 милиона потребителя.

И различните услуги, които компанията предлага (от търсене на изображение до търсене на mp3 и патенти) – на тях се осъществяват милиарди търсения на месец.

Услугата за собственици на сайтове, която подпомага оптимизацията на сайтове, се нарича Ziyuan (Зиюан) и е налична на следната връзка: https://ziyuan.baidu.com/

Проблемът е, че може да ви се наложи да ползвате трето лице, за да се регистрирате (понеже се изисква наличието на китайски телефонен номер). Ще ви струва стотина долара, но може да се окажат едни от най-добре вложените пари, които се инвестирали.

Защото – нека да припомним, че в Китай има рестрикции в интернет. И дори добре оптимизиран сайт, който е индексиран в Гугъл, може и да не се появи на по-предни позиции в Байду.

Ако имате средства – преведете сайта си на китайски и го листнете чрез Байду.

И се подгответе за това, че сървърът ви може да „прегрее от трафик“.

търсачки

Финални мисли относно регионалните търсачки

Ако желаете да сте по-независими от Гугъл, правейки диверсификация на трафика ви, то помислете за регионалните търсачки.

Може да направите и отделен домейн с окончание, което ще привлече местния посетител – като .cn за Китай, .ru за Русия, .kr за Южна Корея.

Там съществува още един пазар за вашите стоки и услуги. Не го подценявайте и оптимизирайте бизнеса си за търсачки, които до този момент не са попадали в полезрението ви.