Има ли смисъл да представяме Ърнест Хемингуей – велик американски писател и журналист, чиято слава се простира надлъж и нашир по целия свят? Неговият принос към писателската дейност е безспорен, а творбите му са обичани от хората и до днес. 

Нещо повече, Ърнест Хемингуей е бил противоречива личност и странните му привички са били обект на обсъждания, подигравки и коментари, но пък дали точно те не са му помогнали да стигне до целта си? 

Истината е, че подобно на другите занаяти, и в писането трудно ще намерите човек, който да ви разкрие тайната на успешното съдържание. Но достигайки високите нива, към които сте се целили, нещата се променят. Точно такъв е случаят и с Ърнест Хемингуей, за когото смело можем да кажем, че е надминал дори тази висота.   

Защо е важно да пишем добре? 

В днешно време много бизнеси са изправени пред тежката и отговорна задача да създават съдържание с маркетингови цели. Запълването на пространството с текст не бива да бъде самоцел. Написаното трябва да служи за изграждане на доверие между вас и клиентите, към които сте насочили дейността си. Предлагането на информативен и добре структуриран текст е сигурен ключ към успешно осъществената връзка между потребител и бизнес и предразполага покупко-продажбата.

И ако има някой, на когото да подражаваме при писането на текст, то това безспорно може да бъде Ърнест Хемингуей. В богатото му наследство откриваме безценни съвети, благодарение на които текстът ни ще бъде достатъчно съдържателен, за да задържа читателското внимание. Ето ги и тях: 

Използвайте кратки изречения

Всеки, който се е докосвал до каквато и да е част от творчеството на Ърнест Хемингуей, знае, че той е абсолютен привърженик на минималистичния стил на писане. И с това е прочут. Но каква е тайната? Можем да кажем, че неговият текст е плод на “простия гений”. Той определено владее изкуството да изрича малко думи, но с богато съдържание. Ърнест Хемингуей неведнъж е демонстрирал силата на простите думи. 

Но най-добрият пример безспорно остава това, което той измисля, когато е предизвикан да разкаже цяла история само с 6 думи: “Продават се: бебешки обувки, необувани никога.”

Кратките изречения правят изказа по-достъпен за всеки човек. И четенето на такъв текст не натоварва.

Старайте се параграфите ви да са кратки

Това безспорно ще ви позволи да задържите вниманието на читателите и да акцентирате върху нещата, които са важни за прочит. Използването на къси абзаци далеч не означава, че текстът няма да е съдържателен, а напротив. Разделянето му на малки части изгражда структура, която ако е последователна и логична, прави написаното още по-разбираемо от потребителите. 

Използвайте динамичен език 

Енергията, която влагате във всяка дума, достига до читателя. Страстта и отдадеността могат драстично да променят звученето на текста. Статичният и сух текст лесно ще изгуби потребителите и най-често те няма да дочетат докрай написаното. Богатството на езика е абсолютно необятно и всеки от вас има възможност да намери нишата, която да следва в създаването на “енергично” съдържание.   

Бъдете позитивни, не отрицателни 

Чрез своите думи вие градите психологическата нагласа на четящия. А всички знаем колко силно може да влияе текстът, както когато е написан много добре, така и когато има пропуски. Използваните от вас лексикални средства са оръжие, което трябва да се научите да използвате. 

Умът ни, целенасочено или не, се настройва в посоката, която привлича най-силно внимание и дори и използването на контра думи не насочва ума ни в обратна посока. 

Например: ако кажем, че посещението при зъболекаря ще е почти безболезнено, читателите ще насочат ума си върху “болка” в думата “безболезнен”. Чудите се как да избегнете подобни tricky думи, които на пръв поглед изглеждат добре, но не влияят добре на текста ви? Вместо да казвате „тази процедура е почти безболезнена“, кажете, “че е възможно тя да предизвика лек дискомфорт”. Или още: вместо да казвате „евтино“, кажете „икономично“. На пръв поглед проста задача, но изисква богат речников запас и правилно познаване на аудиторията. 

Стигнахме до най-важното правило за ефективно писане, което Ърнест Хемингуей е оставил след себе си: „Пиша една страница шедьовър на деветдесет и една страници лайна“, казва той в едно писмо до Ф. Скот Фицджералд от 1934 г. Това е доказателство, че нищо не се случва от първия път, но постоянството и амбицията ви ще се увенчаят с успех рано или късно. 

Илюстрация: Marco Calcinaro