Добрата и успешна реклама във Фейсбук – една добра тема, която да обсъдим днес в нашия блог.

С времето Фейсбук извървя дълъг път от средство за комуникация с приятели до един от основните комуникационни канали на бизнеса. А също така се превърна и в място за достигане до целевата аудитория, популяризиране на бранда и привличане на нови клиенти. Може да се каже, че рекламата във Фейсбук зае основно място в маркетинговата политика на фирмите. За да постигне целите си и да бъде успешна, тя трябва да отговаря на редица правила по отношение на дизайн, визия и текстова част. 

Кои са златните правила за рекламните текстове във Фейсбук?

Нека разгледаме някои от доказано задължителните правила, що се отнася до нашата реклама във Фейсбук.

Текстът трябва да е кратък

Фейсбук е толкова богат на информация, че времето, което има едно рекламно послание, за да достигне до потребителя, е сведено до минимум. Имате секунди, докато потребителят скролира, за да го впечатлите и да привлечете вниманието му. Потребителите на Фейсбук масово избягват дълги текстове. Независимо от съдържанието им, реагират повече на снимков материал, придружен с кратък текст.

Дългите постове са най-лесният начин да хвърлите парите си на вятъра за реклама, която да остане незабелязана, ако изобщо постът ви бъде допуснат. Фейсбук има ограничение и правила за броя символи на рекламен текст – 125 за текста и 40 за заглавието. Малко по-големият брой символи е допустим, но ефектът от рекламата и броят показвания страдат, спада обхватът на аудиторията и се отклонява вниманието ѝ от визуалната част на посланието.

Ако има текст върху снимката, той не трябва да заема повече от 20% от визуалното съдържание. Всичко това прави създаването на рекламен текст за Фейсбук трудно начинание, подходящо за извършване от професионалист в сферата. 

реклама във Фейсбук

Посланията трябва да са ясни, но и предизвикващи любопитството

Прекалено неясните, скрити и завоалирани послания ще останат неразбрани. Текстът за реклама във Фейсбук трябва да е ясен, да се чете и възприема лесно, но да съдържа и елемент на изненада и погъделичкване на любопитството. Хората сме любопитни, помнете това, когато създавате текста си. Скучните призиви и сухият текст, написан на висок стил, не са онова, което привлича потребителите в тази социална мрежа.

Съдържание, език и стил, съобразени с аудиторията, към която ще насочите посланието, както и с фокуса на маркетинг фунията

Фейсбук е мястото, на което може да говорите на езика на своята аудитория и да използвате жаргона ѝ, без да изглеждате нелепо.

Информативност и полезност на текста

Текстът трябва да съдържа кратка информация за продукта или услугата, която рекламирате. Пропускането ѝ е минус за рекламата и не помага постигането на целите.

Съобразяване на текста с поставените цели

Какво целите чрез вашата реклама във Фейсбук? Продажба, трафик, ангажиране, споделяне, инсталиране на приложение, популярност? Изяснете целта си и съобразете текста с нея.

Забавно съдържание и усещане за уникалност

Съдържанието трябва да е привлекателно, забавно, да буди усмивка. Фейсбук е място, където хората се забавляват. Рекламата трябва да е позитивна, свежа и да носи усещането, че използвайки продукта или услугата, потребителят е специален.

Call to action

Наличието на бутон, подканващ потребителите да направят онова, което целите да постигнете чрез рекламата, е уместно във Фейсбук маркетинга. Предимствата на бутона са многолики – улеснение за потребителя, бърз достъп до страница за поръчка, без да е необходимо да полага усилия, за да намери сайта ви, препратка към магазина ви, за да разгледа и други продукти, препратка на вече заинтересувания потребител към място, съдържащо изчерпателна и богата информация, снимки и клипове за продукта или услугата. 

реклама във Фейсбук

Текст в хармония с визията

Визията е първото, което потребителят забелязва във Фейсбук рекламата. Текстът трябва да следва дизайна и да е в хармония с него, допълвайки го. 

Стратегия за лимитираност

Отличителни предимства имат текстовете, които създават усещането за лимитираност и неотложност. Ако включите в текста послание, че потребителите могат да се възползват от специална цена или подарък точно и само сега, това ще направи вашата реклама във Фейсбук по-успешна, в сравнение с друга, несъдържаща ограничение във времето.

Не пропускайте да разгледате кампании на конкурентите си и да отбележите кои от тях имат най-много взаимодействия, както и да направите анализ на вашата, когато приключи.