Трябва да признаем, че всеки от нас е склонен да прочете статия, ако тя има заглавие, което ни „грабва“ от пръв поглед. В противен случай, колкото и да е добро, полезно и увлекателно съдържанието, вероятността да бъде пропуснато заради тривиално заглавие, е огромна.

Заглавията – тези горещи информатори, са около нас – в реклами, в печатни медии, в книги… Изпречват ни се в големи шрифтове или пък стоят малки, стаени в някой ъгъл, готови за „атака“ в подходящ момент, срещайки ключов читател, върху когото да въздействат. Всички ние сме заобиколени от заглавия 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Те са буквално навсякъде, накъдето и да насочим погледа си. 

Всеки копирайтър се бори за челни места в търсачките, използвайки за „оръжие“ заглавието, което поставя на своя текст. Именно то първо провокира интереса на потенциалния клиент или читател, подтиквайки го към по-нататъшни действия. Затова качествените и подходящи заглавия са важен елемент, който трябва да изисквате при търсенето на копирайтинг услуги.

Как да създадем завладяващи заглавия?

 • Когато пишем заглавие, добре е да подчертаем често срещан проблем в целевия пазар или читателска аудитория, след което да намекнем, че имаме готово решение. 

По същество, смисълът на копирайтинга и изобщо, на съвременната журналистика, е в това да помага на читателя да открие себе си и да подобри нещо в живота си, каквото и да е то. Тактиката „посочване на проблем и предлагане на решение“ не е вчерашна и често се използва в маркетинга. Подборът на думите и изразите са в пряка зависимост от конкретния проблем.

 • Използването на числа – установено е, че хората помнят по-трайно заглавия, в които има включено числово изражение.
 • Ясно, кратко и точно – читателите не биха изгубили време да проследят сложно и дълго заглавие. 
 • Въпрос – използването на въпрос в заглавието е успешна тактика, особено когато статията има инструктивна цел.  
 • Емоция – словесното изразяване на емоция: съпричастност, вдъхновение, подкрепа, съчувствие или каквато и да е, привлича читателя. 
 • Използването на противоречия – заглавие, в което се посочва някакъв контрапункт, винаги излиза на преден план.
 • Елемент на изненада – неочакваното е по-интересно. 
 • Използване на повече глаголи за сметка на съществителни – глаголите са склонни да въздействат повече, отколкото съществителните и прилагателните в едно заглавие. 

С какво да внимаваме, когато пишем заглавие:

 • С гръмките излияния – ефектът би бил обратен и читателят би останал с впечатление, че съдържанието разказва за нещо нереално или най-малкото, преувеличено.
 • С негативизма – ако заглавията на лошите новини имат информативен ефект, то при маркетинга действието им е отблъскващо. 
 • Със старомодни фрази – т. е. трябва да се съобразяваме с езика на сегашното време. 
 • Провокативност – провокиращите заглавия определено се забелязват и подтикват към прочитане на цялото съдържание, но деликатният момент, който води до прекаляване, трябва да бъде усетен от пишещия, за да не се получи неусетно преминаване към обида, гняв или друг вид нежелано въздействие. 
 • Истината и само истината – тенденцията на използване на дадени думи от контекста в заглавие с цел да накараме читателя да започне да чете, има временен ефект. Например: споменаване за кървав инцидент по време на снимане на филм, а всъщност става дума за леко убождане на пръст. Да, читателят ще прочете всичко, за да установи какъв е „инцидентът“, който, в неговите мисли, е доста по-мащабен от едно убождане на пръст. Проблемът е в това, че ще остане разочарован, че „се е хванал“ и ще поизгуби доверие във въпросния сайт или печатно издание.