Маркетингът винаги е балансирал на ръба между изкуство и бизнес. Той е пресечната точка на думите и цифрите – ничията земя, където могат да се разкажат истории, да се родят желания и да се формират нагласи.

Добрата маркетинг история е разказана с лекота, но оставя трайни впечатления. Тя не само привлича вниманието, а и го задържа – с дълбочина, смисъл, емоционално въздействащи елементи и прецизен подбор на изразните средства.

Именно затова тази история е толкова примамлива за споделяне – тя не продава продукти, а създава желания. Тя не рекламира стока, а провокира нужда от задоволяване на определена потребност – била тя реална или новопородена.

За да разкаже добра история, опитният автор трябва да познава своята аудитория и нейните нужди, да има обосновани предположения за нейните нагласи и да е в състояние да трансформира продажбата в акт на изкуство. И макар във всяка добра история да има по искрица импровизация, ето кои са основните компоненти, за които задължително трябва да помислите, скицирайки черновата.

маркетинг

Герой

Всяка една история се нуждае от главен герой – без значение дали той ще бъде личност, предмет, явление, или каквото и да било друго. За съжаление, много често погрешно се счита, че този герой е самият бизнес. Това рефлектира върху крайния продукт и ограбва голяма част от неговия чар и ефективност. Ето защо професионалните копирайтинг агенции винаги наблягат изключително много на този ключов компонент – създават герои, които са ярки, запомнящи се и най-вече такива, с които читателят може да се асоциира. Това, на практика, превръща самия читател в герой – точно каквато е и целта на всяка една добра маркетинг история.

Цел

Целта на добрата маркетинг история е да покаже една по-лесна, по-добра, по-безпроблемна версия на реалността, а след това да посочи начина за реализиране на тази версия. Най-добрите сюжети са плод на реалността, в случая – профила на купувача, неговите непосредствени грижи, дългосрочни цели и мечти. Високото ниво на персонализация на историята създава отличен ефект при правилно таргетиране на маркетинговата кампания. Така целта на героя съвпада с целта на клиента, а те двете заедно – с целите на бизнеса.

Прочетете още: Маркетинг по време на пандемия: как да подготвите бизнеса си за последствията от кризата?

Препятствия

Победата не е сладка, когато не е извоювана. Точно затова една история без препятствия не може да предизвика кой знае колко силен интерес, нито да създаде истински устрем и копнеж към постигане на крайната цел. Разказът за справяне с трудностите е една от най-важните характеристики на печелившата кампания – тя може да разкаже нагледно за начините, по които бизнесът руши преградите и води потребителя към заветната му цел.

Менторство

Историята рядко постига успех, ако размахва пръст и „преподава“ неизменни истини за живота. По силата на тази логика, печелившите бизнеси и маркетинг истории са преди всичко ментори – те напътстват клиента по пътя му към целта, подсказват успешните ходове и предоставят най-прекия път за постигане на целите, без да го правят по преакалено инвазивен, настъпателен и агресивен начин.

Честност

И най-добрата маркетинг история е лишена от смисъл, ако си служи с откровена лъжа. Спечелването на доверието на потребителя е най-важната победа, която гарантира постоянно увеличаващ се брой доволни и лоялни клиенти. Ето защо добрата история трябва да бъде реалистична – да показва пълната картина, да не се страхува от своята уязвимост и да запази човешкото лице на бранда.

Защото историята е универсалния език, създаващ единение между хората. И единственият начин да поддържате силен, позитивен бранд, е да го накарате да заговори именно на този език.

Прочетете още: Как да създадем бизнес блог? Стратегическо ръководство за успешен старт