Имате поща!? При наличието на социални медии и приложения за чат като Viber и WhatsApp, кой изобщо използва имейли извън работа, освен с цел регистрация и логин? Оказва се, че доста хора. Нека поговорим за ролята на различните имейл бюлетини.

Около 80% от малките и средни бизнеси разчитат на имейл маркетинг за привличане и задържане на потребители (Emarsys, 2018). Причините са доста убедителни: имейлите са информативни, евтини, съвместими с мобилни устройства, лесни за персонализиране и дават достъп до голяма аудитория.

Имейл бюлетините са предпочитана комуникация, защото клиентите реално ги четат, за разлика от спам имейлите. Почти всяка компания се опитва да копира най-добрите като Tim Ferris с 5-Bullet Friday, но малко постигат задоволителни резултати.

Чакай малко… ама какво точно са имейл бюлетини?

Имейл бюлетините, на англ. email newsletters, са планирана регулярна комуникация с потребителите. Използват се с различни цели и идват в разнообразни формати. Обикновено се изпращат в един и същи ден седмично, месечно или през една седмица. Те съдържат лично подбрани продукти, съвети, статии, събития, промоции и др.

Основната им идея е да ангажират потребителите, да ги информират и да им напомнят за вас като целта обикновено е увеличаване на продажбите.

Ето какво отличава работещите имейл бюлетини от онези, което никой не чете.

  1. Те са насочени към специфична ниша

Ако искате да изпращате успешни имейл бюлетини, трябва да се насочите към специфична аудитория, която намира материалите ви за полезни и релевантни. Така или иначе, вие също нямате полза от хора, които маркират имейлите ви като прочетени или напълно ги игнорират, защото те нямат намерение да направят бъдеща покупка.

Подбирайте внимателно мейлинг листа си, така че всеки човек, фигуриращ в него, да е от вашата целева група. Вероятността потребител да попадне в мейлинг листа е голяма (например, ако иска да получи безплатно книгата, която предлагате при записване). След първия имейл можете да му дадете шанс да се презапише, ако информацията, която му изпращате, действително му е интересна. Така ще отсеете незаинтересованите и ще се сдобиете само с най-ценните контакти.

Една от главните причини 5-Bullet Friday и Gary’s Guide да работят е спецификата на съдържанието. Gary’s Guide съдържа събития, лекции, новини, обяви за работа и друга информация, свързана със стартъпите в Ню Йорк. Съответно този бюлетин е изцяло насочен към стартиращи компании и хора, които искат да пробият на технологичната сцена в Манхатън.

5-Bullet Friday, въпреки огромната последователска база на създателя си, всъщност постоянно се опитва да отблъсне масовия читател. Неговите джаджи, трикове и съвети са приложими само за определени групи като дигиталните номади.

  1. Те са доста лични

Когато четете добре написан бюлетин, чувството е като при разговор с приятел.

Напълно в различен контекст от горепосочените, но добър пример, е бюлетинът на Heidi Holvoet, консултант по детски сън. Писмата ѝ са изключително кратки, лесни и приятни за четене и обикновено препращат читателя към статии в сайта ѝ, уведомяват за събития, промоции и др.

Освен това са доста лични – обръщения с малко име, простички и разбираеми изрази. Тези неща не струват много усилия, но печелят доверие.

  1. Те са внимателно подбрани

Подбирайте внимателно съдържанието, което изпращате. То трябва да е добре селектирано и с оригинален замисъл, за да има добавена стойност за потребителя. Няма смисъл да пишете за това, за което пишат всички останали. 

Ако нямате достатъчно информация в рамките на седмица, изпращайте бюлетина по-рядко. Ако нямате какво да кажете, по-добре не казвайте нищо.

И не бъдете многословни – това е имейл, а не статия.

  1. Визуалните елементи са съобразени с контекста

Добрите бюлетини са изключително семпли откъм визуални елементи. Забравете за удебелените и нестандартни шрифтове. Подбирайте релевантни снимки, ако изобщо има нужда от такива. Оставете място на текста да „диша“ чрез достатъчно бели полета. Не разчитайте на шаблоните на MailChimp, защото тяхното време отмина.

  1. Не се опитвайте да продавате на всяка цена

Никой няма да чете нерелевантна информация, чиято единствена цел е да рекламира директно. Има време и място за промоции в имейл бюлетините, но това не трябва да е фокус, защото резултатът ще е незадоволителен.