Когато стартирате свой бизнес и не разполагате с голям бюджет, това вече не е чак толкова голяма спънка в посоката ви на развитие, както е било преди години. В днешно време интернет е на разположение на всекиго с всичко, което предлага като технологични и маркетинг възможности, при това без да се изискват много пари. На практика, това ви поставя на равни начала дори с най-големи компании. Днес ще обсъдим как точно качествените копирайтинг услуги могат да ви помогнат, дори и да разполагате със скромен бюджет.

Съвременният дигитален маркетинг свят елиминира различията между отделните бизнеси, защото факторът за финансовия успех на вашия неголям бизнес вече се нарича съдържаниенай-рентабилната от всички маркетингови стратегии днес. Дори с малък бюджет, вие имате възможността да направите печеливш маркетинг с помощта на ефективен копирайтинг, създавайки уникално и интересно съдържание, насочено към целевите ви потребители.

Също така, можете да използвате социалните мрежи и други полезни връзки, с които да разширявате обхвата си на дейност. Методите, чрез които можете да популяризирате своя малък бизнес, използвайки въздействащо съдържание, са следните:

Работа в мрежа и сътрудничество

Т. нар. networking – преведено буквално, означава „работа в мрежа“ и представлява установяване на бизнес взаимоотношения с други фирми в дадена област, като целта е взаимно да си бъдат полезни. Този начин на свързване е сред основните похвати в електронната бизнес среда, който помага на фирмите да популяризират дейността си, да се разраснат и да утвърдят позициите си. Работата в мрежа не изисква пари и може да се осъществи по следните начини:

– Създайте профил в LinkedIn и се присъединете към всички свързани с бизнеса ви групи. Идеята за съществуване на тази мрежа е именно бизнес връзки. Можете да участвайте в дискусии, да станете известни като експерти във вашата бизнес ниша и да създавате все повече контакти, които могат да доведат до растеж на бизнеса ви чрез препоръки или чрез попълнения в екипа ви, от което да увеличите приходите си, без да влагате огромни разходи.

– Търсене на други блогъри и/или собственици на фирми, които са в сферата на вашата дейност – създавайте взаимноизгодни отношения и се насърчавайте един друг. Когато установите тези взаимоотношения, помислете за сътрудничество чрез пакетни промоционални кампании, оферти за талони и т. н., чрез които ще увеличите броя на клиентите си и ще разширите търсенето на вашата марка от страна на други целеви потребители.

Поддържане на блог/уебсайт

Поддържането на блог е ефективен и дългосрочен маркетинг инструмент. Що се отнася да разходите за него, те са свързани с време и усилия за създаване на завладяващи и ангажиращи публикации, които целевият ви пазар намира за ценни.

За да си изградите представа за това как трябва да изглежда вашият блог/сайт, можете да научите много, като прочетете популярни и успешни блогове на вашите конкуренти, а най-доброто решение е да се обърнете към копирайтинг агенция, която ще ви създаде професионално съдържание, отговарящо на вашите изисквания, както и ще ви предостави идеи как точно да направите успешен маркетинг чрез съдържание във вашия блог или сайт.

Добрата новина е, че тези услуги не са скъпоструващи и практически зависят от броя на сайтовете и публикациите, но си заслужават – вие спестявате ценно време и получавате наистина усъвършенствано съдържание. Блоговите публикации трябва да разрешават проблеми за вашите потенциални клиенти, да бъдат писани творчески, както и да включват визуални и други способи. Не на последно място, те следва да бъдат лесни за четене, за  разбиране и споделяне. Копирайтинг агенцията ще ви осигури всичко това.

Имейл маркетинг

Мнозина биха възразили, че маркетингът посредством имейл не е особено ефективен, тъй като отива в Spam/Junk, но статистиката посочва, че има добра възвращаемост на фирмени представяния чрез електронна поща. Тук ключът е да направите толкова добър текст, че хората, които преглеждат имейлите си, да пожелаят да отварят вашите. Ето няколко съвета:

  • Фокусирайте се върху темата – тогава имате много по-голям шанс да отворят имейла ви. Използвайте наличните инструменти за създаване на страхотни заглавия.
  • Обърнете внимание на имейлите, които вие получавате от други фирми и помислете с какво ви карат да им отговаряте и обратно – с кое ви отблъскват. Това ще ви помогне да подобрите вашите.
  • Постепенно разширявайте базата си данни с придобиването на нови абонати от другите ваши места със съдържание – уебсайт, блог и социални мрежи.
  • Сегментирайте списъците си с клиенти според това какво са закупили от вашия сайт – добре е да получават различни имейли, а не един универсален.
  • За да сте сигурни в създаването на убедителен имейл, обърнете се към копирайтър, който ще персонифицира вашето съобщение по начин, по който да изглежда лично обръщащо се към получателя, защото ако използвате готови, шаблонни изрази, тогава вероятността да изглеждате спамър става по-голяма. Посочете му какво искате да постигнете и какво да съдържа имейла, като за всичко останало ще се погрижи копирайтърът.

Социални мрежи

Най-популярните са Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter (а за по-младите: и Snapchat). Използвайте ги, за да откривате повече аудитория, като първо направете проучване, за да разберете в кои социални медии се намират потенциалните ви клиенти. След това публикувайте редовно само в избраните. Обмислете темите си за публикации, консултирайте се с копирайтинг агенция за намиране на най-удачно решение за представянето на фирмата ви.

Видео и аудио

Илюстрациите и видеоматериалите винаги привличат повече хора и това е доказано. По-лесно е нещата да се визуализират, а в някои случаи е абсолютно задължително. Не е трудно да поставите медия в блога или сайта си, тъй като днешният потребител иска да види образността на бизнеса ви, а нагледните доказателства говорят повече от всеки текст.

Благодарение на интернет, вашият маркетинг може да работи изключително успешно чрез съдържанието, което ви представя пред света. Не е нужно да плащате непосилно много – с не толкова голям бюджет вие имате реални възможнности както за стартитане, така и за прогрес.