Маркетолозите, които инвестират в бизнес блог, имат 13 пъти по-голям шанс за позитивен ROI (Hubspot). Блог постовете са модерен начин за комуникация с клиента, която носи полза и за двете страни.

Не е достатъчно просто да имате блог, а да публикувате в него регулярно и полезно съдържание за читателите. Единственият начин да извлечете максимално конверсии от блога си е като имате ясна маркетингова стратегия.

Ако все още не сте си направили бизнес блог…

 1. Изберете тематика на блога

Изберете тематика, в рамките на която искате да се движите. Темите трябва да са специфични за вашата индустрия и ниша, но също така да има достатъчно информация за публикуване.

 1. Изберете хост и домейн

Тази стъпка вече е изпълнена, ако имате собствен уебсайт – най-добре да използвате неговите хост и домейн.

 1. Изберете кой ще управлява и ще пише във вашия бизнес блог

За да може съдържанието ви да е интересно, актуално и информативно, се нуждаете от правилния човек или хора.

Професионалните блогове обикновено се поддържат от копирайтъри – фрийланс или от агенции като CopyVibes

 1. Пишѐте интересно и значимо съдържание

Публикувайте значимо съдържание, което има реална стойност за вашите читатели. Необходимо е да поствате редовно, но и да имате какво да кажете.

 1.     Обърнете внимание на дизайна

Трябва да се спрете на семпъл дизайн, който не дразни окото и е лесен за навигиране. Трябва да имате десктоп и мобилна версия. Статиите ви трябва да са съобразени с характеристиките на онлайн потребителите – булети, акценти, прост език и кратки изречения.

 1. Определете честотата на публикуване

Колко често искате да публикувате във вашия бизнес блог? Веднъж или два пъти седмично, два пъти месечно или по-рядко? Това зависи от спецификата на съдържанието, от аудиторията и от бюджета ви. Няма правилна формула.

бизнес блог

След като вече имате бизнес блог…

Вече имате основата, върху която ще работите. Сега започваме да мислим заедно за маркетинг стратегията, от която зависи успехът на блога. Тя ще ви помогне да насочите правилните усилия към правилните хора.

 1.     Винаги мислете за персоната на купувача

Когато планирате, пѝшете и организирате съдържание във вашия бизнес блог, винаги мислете първо за персоната на купувача.

Това е таргет групата, на която се стремите да продавате и която ще чете вашите статии. Познавайки поведението на хората, вие ще адаптирате съдържанието си според нуждите им, което ще увеличи коефициента на конверсия.

Отделете време за анализ на персоната на купувача. За целите на проучването може да използвате:

        Q&A форуми (Quora, Yahoo!);

        Социални мрежи (Facebook Analytics, LinkedIn Groups, Twitter Advanced Search);

        Онлайн инструменти за анализ на съдържание (Google Analytics Audience Reports, BuzzSumo, Topsy);

        Други блогове – коментари и дискусии в блогове; бизнес блогове на конкуренти.

 1.     Следете конкурентите си

Конкурентите могат да бъдат ваши незаменими помощници. Направете кратък списък с конкурентните блогове и следете тяхната активност. От тях ще черпите идеи, може да научите полезни техники, а и да се възползвате от слабите им страни.

 1.     Направете SEO проучване и анализ на ключовите думи

Оптимизацията за търсачки (SEO) е тема с неизчерпаем ресурс от информация. Образовайте се постоянно, защото алгоритмите се изменят и проучвайте ключовите думи. Каквото и да правите, не пренебрегвайте SEO-то.

 1.     Изберете къде ще разпространявате съдържанието си

За да научат повече читатели за вашия бизнес блог, трябва да споделяте публикациите си. Ето къде:

– Профил в социалните мрежи (Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter). Не е нужно да използвате всеки един от посочените канали. Трябва да прецените къде се намира вашата таргет група;

– Външни сайтове и форуми;

– Чрез инфлуенсъри – може да се обърнете към лидери в индустрията, които да споделят съдържанието ви с тяхната аудитория в социалните платформи.

Препоръчително е да имате присъствие в социалните мрежи, а останалите медии са пожелателни.

 1. Актуализирайте старото си съдържание

Не забравяйте да актуализирате и публикувате отново статиите в архива на вашия бизнес блог. Подменяйте остарели статистики, примери, инфографики, цитати, продуктови детайли и всичко, което звучи демоде. Добавете липсващи ключови думи.

Имате основателни причини да правите това:

– Актуалното съдържание се харесва на търсачките;

– Пестите си усилия – на една нова статия ще ѝ отнеме седмици да се класира на първа страница.