Въпреки инвазията на Instagram и LinkedIn,

Facebook си остава най-популярната социална мрежа у нас, където копирайтингът помага за успеха на бизнеса

За какво са социалните мрежи? Дали съществуват главно за развлечение, създаване на контакти, или нещо много повече от тези неща? Значението на социалните мрежи продължава да нараства, те помагат на бизнеса, който все по-широко ги използва и това взаимодействие носи успех. 

Успех, който никак не е маловажен! И е плод на труд, създаващ истински ценно съдържание

Пряката връзка с потребителя, буквално по всяко време на денонощието, е налична и работи. Всеки бизнес пуска в ход най-мощните си „оръжия” – изображения, видео, аудио, текст, за да може по-лесно и по-бързо да завладее умовете и сърцата на аудиторията. И маркетингът в социалните мрежи бележи сериозен скок през 2019 г. 

Facebook и копирайтинг

Водейки бизнеса си в посока, избрана от вас, вие се нуждаете от добър копирайтър, който знае какво да напише, къде да го позиционира и как да звучи. Facebook е арената, на която той може да развихри потенциала си, затова просто заявете идеята си и го оставете да действа. Социалната мрежа предлага възможност и за дълги, и за кратки постове, в зависимост от темата, идеята, продукта и целта на бизнес стратегията ви. 

Но защо Facebook стои най-напред в класацията по използване у нас, в сравнение с Instagram, Twitter, LinkedIn и други?

Към момента Facebook все още е основен инструмент за напредването на маркетинговите стратегии на марките. Причината е проста: възможностите, които предоставя. Докато Instagram разчита на визуалното и 24-часовите „истории”, във Facebook един пост може да бъде коментиран и позициониран по-дълго време. Колкото до LinkedIn, той се приема като строго професионална социална мрежа. И Twitter, толкова симпатичен наглед, не дава толкова, колкото Facebook със своето ограничение от 240 знака на публикация и не толкова многобройна българска аудитория.

Българският потребител не се лъже лесно, обмисля много и е интелигентен в избора си

И това не е шовинистко становище – световни маркетингови проучвания върху потребителските навици на отделните нации продължават да потвърждават, че българинът желае да види и проучи, да прочете, да сподели, да получи различни мнения, да опита, преди да се реши на покупка. Рядко е импулсивен и първосигнален. Нужен е редовен поток от информация, за да бъде задоволено любопитството на нашенеца и да се оформи неговото твърдо ‚да“. 

FACEBOOK И ФАКТИТЕ ЗА ТАЗИ АТРАКТИВНА СОЦИАЛНА МРЕЖА

 • Най-използваната социална мрежа – не само в България!

В международен доклад за състоянието на социалните мрежи през 2019 г. се твърди, че 76% от бизнеса използва и в момента е активен във Facebook (Източник: www.lifemarketing.com). И въпреки че продължаваме да наблюдаваме драматичен ръст в използването и ефективността на съдържанието на Stories, традиционните публикации във Facebook News Feed предлагат мощен маркетинг за онези марки, които искат да генерират ангажираност и да повишават трафик.

 • Според последни проучвания на State of Social Media 2019, 93.7% от потребителите на Facebook го използват, за да промотират своя бизнес. 

 В сравнение с останалите популярни приложения, Facebook безкомпромисно води с рекордните 93.7%, следван от Twitter (84.4%) и Instagram (80.9), по използваемост на социалната мрежа за бизнес цели.

Не забравяйте маркетинговите тенденции, 

приложими във Facebook:

 • Проучванията посочват, че най-ефективната дължина за рекламните заглавия във Facebook е четири думи с описание на връзки с 15 думи. Необходима е намесата на опитен копирайтър, който ще се погрижи за подбора на правилни думи;
 • Видеоклипове с автоматично пускане на звука дразнят 80% от потребителите, докато видеата със затворени надписи увеличават времето за гледане с около 12%;
 • Повтаряйки горната точка: затворените надписи ще подканят зрителите да се застоят по-дълго. По този начин потребителите на Facebook все още могат да гледат и разбират вашите видеоклипове, независимо къде се намират;
 • Вашата видеореклама разполага с около три секунди, за да привлече вниманието на зрителя;
 • Ако загатнете, че видеоклипът ви не разкрива всичко веднага, ще стимулирате зрителите ви да продължат да го гледат;
 • По-късите постове получават около 23% повече внимание от по-дългите публикации във Facebook. 

Ако попитате копирайтинг агенциите какво най-често получават като поръчки, ще ви отговорят, че това са кратките, завладяващи рекламни текстове. Изкуството да задържиш вниманието изисква професионален копирайтинг. Тази задача е отговорна и определяща дали и колко дълго потребителят ще се задържи върху вашия текст.

 • Видеопубликациите получават повече споделяния от всеки друг тип публикации. Те имат и най-малко 59% повече ангажираност в сравнение с всички останали типове постове. Въпреки че изображенията са широко използвани, видеопостовете ги надминават по ангажираност със 73%. (Източник: www.az-moga.com).

И все пак:

 • Постовете с линкове все още са най-популярният тип съдържание!

Публикациите на линкове предоставят най-лесен начин за публикуване на ново съдържание, докато видеоклиповете обикновено се нуждаят от повече време за качване и изискват по-внимателно планиране във вашата Facebook стратегия.

 • Изображения срещу видеоклипове – статичните образи са най-популярният избор за по-малки Facebook страници. Те са дори по-популярни от публикациите в линкове. Интересно е, че страниците с повече от 10 милиона фенове изглежда не предпочитат изображения, в сравнение с видеоклипове. Всъщност изображенията заемат само 25% от съдържанието им, като линковете са 53%, а видеоклиповете – едва  22%. Явно по-големите страници използват видеоклипове по-често от останалите, което вероятно се дължи на по-големия бюджет и ресурси, които имат като част от стратегията си.
 • И каква трябва да е идеалната дължина на публикация?

Често срещан въпрос, на който копирайтърите се натъкват. Когато става въпрос за публикуване във Facebook, има известно колебание дали да се пишат кратки, или по-дълги текстове в публикациите. Възможно е да няма правилен или грешен отговор на този въпрос, но все пак е полезно да се разбере как мениджърите на страници споделят собственото си съдържание. Няколко проучвания на Express Writers са установили, че статусите на Facebook с около 40-80 знака са най-забелязвани и получават 66% по-висока ангажираност, в сравнение с останалите.

Всичко това означава, че не е задължително да създаваме по-дълги постове, ако придружаващото съдържание е достатъчно привлекателно. Например, ако споделяте ангажиращо изображение или видео, няма да ви е необходим обширен текст, за да убедите последователите си да му обърнат внимание. Полезно е да експериментирате с различна дължина на публикациите в страницата си, за да разберете какво точно искат да видят вашите последователи. Трябва да се има предвид, че Facebook действа против нискокачествено съдържание и изисква видимо висококачествено съдържание.

Не забравяйте: 

           Понякога дори едно-единствено емоджи може да бъде достатъчно!

 • Кое е най-подходящото време за публикуване на публикация?

По данни на BuzzSumo – Ultimate Guide to Facebook Engagement, ангажираността към публикации е най-висока между 21:00 ч. и 23:00 ч., което е обяснимо. По това време хората са се прибрали от работа, вечеряли и могат да откраднат някой и друг половин-един час, за да скролнат из Facebook. Разбира се, важна е и целевата аудитория, както и дали денят е делничен, или почивен. 

 В общи линии, хората прекарват повече време във Facebook, когато са свободни, но това може да означава много неща: те са на път за работа или към дома в делничен ден; в офиса се намират, когато шефът не е наблизо; в обедна почивка или кафе-пауза са и т. н. Ако стартирате свой бизнес и искате да го популяризирате във Facebook, не пречи да експериментирате с различни дни и часове за публикуване от обичайните.

Какъв е генералният извод?

Ангажирайте бизнеса си с публикуване във Facebook

Facebook наистина предлага значителна възможност за бизнеса ви, както и голяма доза предизвикателство. Важно е да бъдете насочени в правилната посока от професионален копирайтър и мениджър социални мрежи, за да си помогнете в постигане на максимално добри бизнес резултати чрез вашите маркетингови усилия във Facebook.