Кога за последно потърсихте нещо в Google? Най-вероятно е било в рамките на изминалите няколко часа. А помните ли как го направихте? Какво написахте в търсачката? Точно така – написахте няколко думи, няколко ключови думи, които преценихте, че описват най-добре проблема, който искате да решите. По данни на Internet Live Stats за 2018 година всеки ден в Google се извършват над 3.5 милиарда търсения. Естествено, вие, като собственик на бранд с дигитално присъствие, желаете да се позиционирате първи при търсенията на потенциалните ви клиенти. Но как да се преборите с мистерията на важните ключови думи?

Да поговорим за копирайтинг услуги.

Ролята на добре подбраните ключови думи е огромна, защото времето и бързината стават все по-ценни и никой не желае да ги пилее, а и борбата за челни позиции в Google винаги е жестока. Затова едно търсене трябва да е лесно, бързо и ефективно. А това се случва чрез адекватно вербално синтезиране на нуждата ви.

Звучи ви сложно? Ето един пример:

Ваш приятел ви е говорил за популярна българска историческа поредица, но не можете да си спомните нито как се казва, нито кой е авторът. Следващото, което ще направите, е да я потърсите в Google, използвайки ключови думи:

български автор, историческа поредица

Резултатът от търсенето ви ще бъде моментален и точен – Стефан Цанев, „Български хроники“, а първите онлайн книжарници, които се визуалиризат на екрана ви, са онези, които най-добре са извършили оптимизацията на сайта си и са предположили какво и как ще потърсят клиентите им. Както и онези, които са платили за добре направена реклама, базирана на релевантни думи и фрази, разбира се.

Това обикновено е нелесна задача, за изпълнението на която всички големи брандове се обръщат към SEO и копирайтинг агенции. Една от основните задачи на добрия копирайтър е създаването на уникално съдържание, съобразено с характеристиките и спецификите на бизнеса. Той ще идентифицира онези ключови думи и фрази, които са необходими на статиите ви, за да се индексират максимално добре.

ключови думи

Ключови думи: какво представляват и защо са важни?

Това са думи или фрази, които описват вас, продуктите и услугите, които предлагате. Чрез тях вие давате заявка какво и как потребителите могат да открият на сайта ви. Те са важни, защото формират профила ви и ви поставят на точно определено място на дигиталната карта и няма как да бъдете открити от клиентите онлайн, ако сте сгрешили координатите. Използвате ги, когато създавате сайта си, когато пишете блог статии, описания на продуктите, създавате рекламни кампании и т.н.

През последните години Google направи много SEO промени, които създадоха допълнителна динамика и въпроси по отношение на важността и употребата на ключови думи. Прекомерната им и неадекватна употреба бе наказвана, но това само засили нуждата от качествени дигитални маркетинг специалисти, които да намерят механизми за правилната им употреба. Факт е, че онлайн търсачката стават все по-„интутивни“ и сякаш разчитат и най-неясната задача, която им даваме. Но не залагайте на това.

Формулирайте кои сте, кои са вашите клиенти, какво очакват от вас и какво им предлагате, след което преценете как да имплементирате тази конкретика в сайта си. Правилно подбраните ключови думи помагат не само за по-добро позициониране при търсене, но и по-ясно идентифициране на свързани сайтове, социални профили в различни платформи, блогове.

Знаем, че това със сигурност е тема, чиято важност осъзнавате. Ние от CopyVibes, като дигитална копирайтинг агенция, умеем да боравим с думи, затова ще се радваме да ни пишете, ако имате въпроси по темата или просто се нуждаете от съвет.