Разпространението на коронавирус COVID-19 (регистриран за първи път в Ухан, Китай миналата година) по целия свят предизвика пандемия и разтърси из основи живота ни. Много неща, които приемахме за даденост, в момента ги няма – сутрешното кафе с вестник в любимия офис, неделните семейни обеди с любимите хора в препълнените ресторанти, среднощните празненства с приятелите, бизнес срещите, семинарите, пътуването, снимките от площадите на големите европейски градове… топлата прегръдка на хората в живота ни, подадената ръка, потупаното рамо, възможността да видиш усмивката на хората до теб, а не безизразната маска.

Вирусът отне всичко това, оставяйки ни само един път за спасение – самоизолация, тотална и безпощадна. Но задължителна! В името на спасения човешки живот!

Тези особени за човечеството времена няма как да не останат в историята и да не бъдат изучавани след години като пандемията на коронавирус, променила света, а може би и като вируса, научил хората какво е истинско ценното в живота и как да оцеляват в неравна битка с невидим враг.

Дотогава обаче ни предстои път, който трябва да извървим, съумявайки да запазим колкото можем повече от икономиката си, без да поставяме в риск нито един човек. За да оцелее човечеството, когато голямото зло си отиде…

Бизнесът в условията на пандемия от коронавирус

Бизнесът съвсем естествено не бе пощаден от извънредната ситуация и бе принуден до голяма степен да спре своя ход. Затворени офиси, изпразнени хотели, театри и кина, тъжно спуснати кепенци на заведения, пусти, призрачни улици.

И все пак, някои сфери се оказаха пощадени – копирайтинг, онлайн търговия, част от хората със свободни професии… общо-взето всяка дейност, която може да се извършва от защитата на дома, продължава напред. За сега.

Тези, които могат да бъдат гъвкави, да пренесат офиса в своето кресло и изнесат бизнеса си изцяло онлайн, ще продължат своята работа. На нас се пада да бъдем от тези, които ще продължим, без да поставяме в риск здравето на хората.

Копирайтинг услугите са независими от време и място. Независими от логистика и бизнес офиси. Независими от… всичко, с изключение на интернет. Защото всъщност копирайтинг услугите са само онова, което копирайтърите носят в себе си – идеи и творчески потенциал. Защото се основават само и единствено на човешките ресурси и за пореден път показват колко важен и как в основата на всичко е той, човекът.

Разбира се, не всичко е толкова розово, защото и копирайтинг услугите зависят от бизнесите, за които се създава съдържание. И ако те не процъфтяват в условията на коронавирус, логично е това да има отражение и върху нашата работа. Но копирайтингът е необходим главно за онлайн бизнесите, което, във време на пандемия, носи една идея повече сигурност – и за устойчивостта на дейността, и за безопасността на хората, които я извършват. Защото, както споменахме, нужни са само три неща – компютър, интернет и вдъхновение.

офис

Предимства и споделени препоръки за работа от дома

Ако сте решили в интерес на общата сигурност да пренесете работата в своя домашен офис, ще си позволим да ви дадем няколко важни насоки, които да ви помогнат в приспособяването. Ще поговорим за това кои са предимствата и защо не е толкова страшно да работиш от вкъщи.

  • Работата от дома не означава липса на работно време. Важно е поне част от него да съвпада с нормалното работно време в България, за да може да осъществите комуникация – разговори и имейли – с тези, с които е необходимо;
  • Изключете телевизора. Разсейването ще намали производителността ви;
  • Подсигурете си онлайн банкиране и електронни фактури. Не е обосновано да работите от дома, но да тичате до банката и куриерите, за да обменяте документи;
  • Компютърът, принтерът и скенерът не са лукс, а абсолютна необходимост, за да замените вашия офис с дивана.
Хоум офисът има и неочаквани предимства:
  • Възможност да работите по пижама, без пижама или както си поискате;
  • Няма да прекъсват работата ви нито клиенти, нито колеги с почукване на вратата;
  • Можете да работите в часовете, в които се чувствате най-продуктивни. Обичате нощта и тя ви носи вдъхновение? Работете под звездите;
  • Не е необходимо да ставате рано и жонглирайки с чаша за кафе и четка за зъби, да се надбягвате с времето, за да хванете метрото;
  • Пестите време. Онова, което бихте вложили в приготвяне за работа и пътуване към и от нея;
  • Научавате колко силни сте всъщност и как търсите и откривате изход от всяка ситуация.

Ние продължаваме да пишем за вас и вярваме, че скоро, когато сме научили урока си, преподаван от коронавирус в момента, ще можем да се поздравим лично и да се върнем към онези нормални човешки ежедневни радости, които сме приемали за даденост.

А дотогава – очакваме ви по телефон и мейл. Пазете се и бъдете здрави!