Може би за човек, който се занимава с текстово съдържание и с неговата оптимизация, дефиницията за линк билдинг идва интуитивно – това е „мрежата“ от препратки от един уебсайт към друг. Ако погледнем по-цялостно на нещата, това е голяма част от същината на „сърфирането“ в интернет пространството – прескачането от уебсайт в уебсайт, следвайки фино и адекватно осъществените връзки между тях.

Какво е обаче отношението на тези линкове към копирайтинга? Защо е важно да познаваме принципите им и да се научим да ги използваме правилно? Ще опитаме да отговорим на тези комплексни въпроси възможно най-събрано и синтезирано.

Линк билдинг и SEO

Гугъл експертите потвърждават, че качественото съдържание и смисленият линк билдинг са два от трите основни фактора за по-добро класиране на уебсайта в интернет търсачките. Иначе казано – колкото повече линкове или препратки към даден уебсайт съществуват в мрежата, толкова по-добре се класира той. Препратките от и към уебсайта са онлайн еквивалент на „репутацията“. Тяхното наличие сигнализира системата, че даденият уебсайт е достоверен, важен, смислен; че носи релевантна и някому нужна информация.

Друга важна част от „построяването“ на текста е самият вътрешен линк билдинг или начинът, по който е свързано съдържанието в рамките на уеб сайта. Навигацията между темите и категориите в съдържанието трябва да бъде стройна, логична и лесна за ориентация на потребителя. Това е работа не само на уеб дизайнера, а и на копирайтъра, който може да вмъква вътрешни линкове в описанията на категориите, в блог постовете или в която и да е текстова единица, където това е логично и на място. Всички тези фактори са способни значително да повишат класирането на уебсайта.

Що се касае до изходящите връзки от сайта, също има някои тънкости, които трябва да бъдат взети предвид, както от SEO специалистите, така и от SEO копирайтърите. Броят на тези линкове е важен, но далеч не е единственото важно нещо. Определено има значение и качеството на сайтовете, към които има външни линкове. Неписано, но безкрайно логично правило е, че качествените сайтове използват смислен линк билдинг, докато спам сайтовете препращат към други спам сайтове. В този ред на мисли, целта не бива да бъде „да има много линкове“, а „да има правилните линкове.“

Работата на професионалния копирайтър е да може да вмъкне даден линк в текста елегантно, ненатрапчиво и непринудено. Да създаде предистория, която естествено да доведе читателя и клиента до нуждата от този линк, за да може той да осъществи смисъла си. От копирайтърския опит и такт зависи дали читателят ще възприеме линка като „полезна препратка“, или като „досадна реклама“. Което всъщност е най-важното нещо в края на деня.

Линк билдинг и развитие на аудиторията

Присъствието на линк към даден уебсайт в текстовото съдържание на друг уебсайт естествено увеличава както броя, така и разнообразието от посещения. По този начин се генерират съвсем натурални попълнения към аудиторията, които са пренасочени от различни места и съответно попадат в различни таргет групи, но чрез осъществените „връзки“ достигат до определен интерес, който споделят.

Най-общо казано, линк билдингът е подходящ между уебсайтове, които не представляват пряка конкуренция, а се допълват. Така например ако притежавате малък бизнес, свързан с продажба на детски стоки, вие можете да потърсите партньори за линк билдинг сред издателите на онлайн медии за родители, сред уебсайтовете на специалисти по ранно детско развитие и т.н. Така вашата аудитория расте и се развива по смислен начин – вие получавате нови посещения, но те не са случайни. Те са от хора, дълбоко заинтересовани от вашия продукт или услуга.

В допълнение можем да кажем, че всички тези изградени линкове от и към вашия сайт дават положителни сигнали на търсещите машини. Чрез тях многократно се увеличава шансът за добро органично класиране на сайта по определени ключови думи.

Линк билдинг и маркетинг

Създаването на връзка от един уебсайт към друг е знак на доверие, на позитивно отношение, на откровена препоръка. Това не са просто красиви думи, а основните принципи, на които се гради имиджа на един бранд, както и неговия маркетинг.

Линковете, разбира се, рядко падат от небето. Вашият маркетингов, дигитален и SEO консултант, PR или друг вид стратег може да изготви за вас списък с потенциални смислени партньори, както и да предложи подход към тях. Обикновено това не е еднократен акт, а е процес на изграждане на връзки и взаимоотношения.

След като стратегията е теоретично подготвена, разбира се, отново идва ред на копирайтъра, който трябва да я имплементира; да създаде тази малка „паяжина“ от смисли по най-естествения и привлекателен начин. Неговата работа е финалната, но не и най-маловажната. Ако можем да използваме тази метафора, SEO специалистите, маркетолозите и PR-ите са едни архитекти, но копирайтърът е строител. Дори и най-изрядният чертеж може да се материализира като пълна развалина, ако строителят няма никаква идея как да му даде живот.