Все по-често срещате тази дума, нали? Курсове по копирайтинг, обяви за работа за копирайтъри, рекламни агенции, които предлагат копирайтинг услуги на високо ниво. Не е трудно да обърнете внимание, че това е една от най-модерните нови професии. Това, което най-вероятно също сте забелязали, е, че професиите, свързани с дигиталната среда, са едни от най-динамичните и сложни на пазара на труда. Копирайтингът е точно такава, защото, за да си релевантен, полезен и в крак с конкурентите си, трябва да си бърз, иновативен и креативен. А това не е лесно.

Но какво всъщност е копирайтингът?

Копирайтинг е създаването на съдържание, което има за цел да привлече вниманието на потребителите към определен продукт, услуга или компания, като вместо да прибягва до директен call to action, дава добавена стойност чрез практична и полезна информация по свързани теми.

Това означава, че вместо да рекламира, текстът информира. Вместо да се стреми да продава, той дава. Разбира се, продажбата е скритата цел на копирайтинга, но в съвременната дигитална среда буквалното рекламиране на стоки и услуги отдавна не работи. Често хората смятат, че копирайтърите са просто производители на рекламни текстове. Но точно там грешат.

С какво копирайтингът е различен от рекламата?

Крайната цел и на копирайтинг текста, и на рекламния е продажбата. Но в същото време пътят, който двата типа съдържание извървява до това, не е един и същ. Копирайтингът повежда клиентите по дълга потребителска пътека, която е пълна с адекватни съвети и практически предложения за решаване на проблеми, докато рекламата просто казва „Купи това!“. Двете неща изискват конкретни специфични умения, а вие сами може да прецените от кое от тях се нуждаете. Копирайтърите създават уникално съдържание, което става все по-важно за дигиталния облик на брандовете.

Защо е важен?

Добрият копирайтър буквално може да изстреля бизнеса ви на челни места в търсачките, след като, разбира се, се е потрудил добре. Копирайтингът е една от най-атрактивните професии, защото предизвиква не само аналитичната мисъл, която е нужна за идентифициране на конкретните болки на потребителя, но и на креативността, която облича идеите в най-правилните думи. Професията на копирайтъра е вълнуваща, защото в дигиталната среда, в която живеем, най-честото действие, което извършваме, е да търсим информация. И тъй като, нека не се лъжем, всеки се опитва да продаде нещо, нека поне това да се случи по начин, изгоден и за двете страни.

Защо ви е нужен копирайтър?

Професионалният копирайтър може да помогне на бизнеса ви да достигне до драстично повече потребители онлайн, като същевременно засили доверието им във вашия бранд. Колкото повече полезни текстове имате в страницата си, толкова повече потребители ще привличате. Още подробности за това как да разберете, че ви е нужен професионален копирайтър, може да прочетете в една от последните ни блог публикации.

Как да намерите добър копирайтър?

Тъй като копирайтингът е бързо развиваща се професия, която привлича голям брой динамични и креативни хора, понякога е трудно да откриете добър копирайтър в това множество. Ние от CopyVibes знаем това, тъй като в самото начало на нашата дигитална агенция трябваше да създадем сплотен и отговорен екип от специалисти. Това, което ви препоръчваме, ако сте решили да развиете бизнеса си, е да се обърнете към професионалисти, с която да обсъдите идеите си.

Копирайтингът е модерна професия, която е свързана с много отговорности и висока квалификация, защото в дигиталната среда всичко се променя с висока скорост. Преди векове Дон Кихот се е борил с вятърни мелници, а днес копирайтърите се борят с алгоритмите на Google. Времената се менят, нали?

Ако се нуждаете от допълнителна информация по темата за копирайтинга, не се колебайте да ни пишете. Ние от CopyVibes обичаме да бъдем полезни!

Прочетете още: Печеливш маркетинг с малък бюджет: Копирайтингът в помощ на бизнеса