Границата между интелигентния имейл маркетинг и нежелания спам е тънка – от нея зависят както успехът на кампанията, така и продажбите за бизнеса. Това прави познаването и прилагането на успешните стъпки за реализиране на имейл кампания съществено важно.

Какво е имейл маркетинг?

Имейл маркетингът е един от най-достъпните методи за реклама на бизнеса, част от  дигиталния маркетинг. С него се осъществява промотиране на стоките и услугите на дадена компания като в крайна сметка се цели реализиране на продажби. Той е и канал за комуникация с аудиторията, благодарение на който може да общувате активно с нея, популяризирайки вашия бранд. 

Какви са предимствата на имейл маркетинга?

Популярността на имейл маркетинга е свързана с безспорните му предимства. Той предоставя възможност за достигане до широка аудитория с минимум средства и усилия, осигурява солидна възвръщаемост на инвестициите, а когато е правилно насочен и интелигентно осъществен, резултатите са лесни за проследяване и анализиране. Не на последно място, улеснява личния и системен контакт с клиентите. 

Основен недостатък на имейл маркетинга е популярността му – пощенските кутии на потребителите са препълнени с рекламни съобщения. Това означава, че вашият имейл се съревновава с десетки или стотици други за вниманието на клиента и често може да остане неотворен или дори счетен за спам – нещо, което е крайно нежелано и не води до постигане на целите ви.

имейл маркетинг

Какво е необходимо за интелигентна и печеливша имейл маркетинг кампания?

Няколко са нещата, които следва да са налице, за провеждането на интелигента имейл маркетинг кампания. Представяме ви ги накратко в следващите редове: 

  • Списък с контакти

Няма как да провеждате имейл маркетинг кампания без да са налице имейлите на потребителите. Единият от начините да се сдобиете със списък с контакти е закупуването или получаването им от фирми, предлагащи списъци с електронни адреси. Подобна практика обаче често се оказва лоша идея и е най-краткият път кампанията ви да се провали. Изпращането на имейл бюлетини към даден списък с контакти, който по никакъв начин не е селектиран, повишава шансовете същите съобщения да бъдат отчетени като спам. Законовите разпоредби за защита на личните данни, прилагани по отношение на регламента GDPR, са още една причина да избягвате този метод за снабдяване с контакти за провеждане на имейл маркетинг. 

Другият, далеч по-добър вариант за набавяне на списък с контакти, е потребителите сами да предоставят своите имейл адреси. В идеалния вариант това става, след като потребителите сами се регистрират да следят вашия електронен бюлетин. За да ги привлечете да оставят имейла си, може да предложите отстъпка или пък електронна книга, която се получава след регистрация. Така ще наберете по-бързо и лесно своя списък с адреси.

  • Заглавие и съдържание на имейла, който промотира

Вълнуващото и подходящо заглавие е съществен момент за успеха на кампанията ви. Заглавието е първото, което потребителите ще прочетат и според което ще вземат решение дали да отворят съобщението. Ако осъществявате разпродажба или имате специално предложение, напишете го в заглавието. Персонализираното обръщение към клиента, създаващо усещане за специално отношение, също е печеливш ход. Създаването на качествено текстово съдържание стои в основата на успешната имейл маркетинг кампания, имайте това предвид, когато планирате такава.

  • Дизайнът продава също толкова успешно, колкото и качественият текст

Уверете се, че дизайнът на съобщението е изпипан до последния детайл. Визията ще бъде забелязана, преди да е прочетен текстът. Колкото по-нестандартна, интересна и привличаща вниманието е тя, толкова по-голям ще е успехът ви. Не пропускайте фотографиите, не бъдете разточителни с текста. Кратко и ясно са двете формули на успеха. Ако искате да кажете още нещо или да предадете по-дълги послания – направете това чрез препратка. По време на работната седмица потребителите нямат нито желание, нито време да четат дълги рекламни съобщения. Ако вашето е такова, то съществува реална опасност да не получи нужното внимание и бързо да бъде маркирано като “спам”. 

  • Не пренебрегвайте възможностите за автоматизация на имейл маркетинг кампаниите

За успешна имейл кампания са нужни определени инструменти за автоматизация. Съществуват множество надеждни инструменти за имейл маркетинг. Уверете се, че са подходящи за вашите цели и че работят добре. Изберете тези, с които ще извлечете максимум полза от труда и усилията си.

имейл маркетинг

  • Запознайте се с аудиторията, на която рекламирате

Направете отделни кампании за различните типове потребители. Ако продавате разнообразие от стоки, например, предложете на майките имейл, съдържащ информация за детските ви продукти, а на господата друг, съобразен с техните интереси. Изпращането на имейл с информация за памперси на потребител, закупил от магазина ви компютърна игра, е не само неуместно и непрофесионално, но и води до отбелязване на имейла ви като спам. Разделете потребителите си и насочете към отделните групи правилните послания, свързани с техните интереси и потребности. 

  • Читателите могат да се откажат от получаването на имейл или да персонализират получаваното съдържание

Законът изисква да посочите във всяко съобщение начин, по който потребителят може да се откаже да получава вашите имейли или да се отпише от бюлетина ви. Проявете находчивост и посочете на потребителя и друга възможност – да отбележи колко често би искал да получава вашите имейли. Така ще имате възможността да запазите потребител, който би се отписал заради ежедневните съобщения, но не би имал против да получава рекламите ви веднъж месечно. Гъвкавост и персонализиране са вашите помощници в случая.

  • Напомняйте за себе си като подходите находчиво

Загубата на клиенти в даден момент е неизбежна, но този ефект трябва да бъде минизмиран максимално. Често се случва потребителят да разглежда дадена стока или услуга, дори да я постави в количката, но да не осъществи до край покупката по различни причини. Напомнящите имейли за забравена количка с предложение за намаление на цената или безплатна доставка са впечатляващ за потребителя израз на внимание и отношение, а за вашия бизнес – оптимизиран шанс за продажба. 

  • Личното отношение винаги печели

Създайте имейл маркетинг календар, съдържащ рождените дни на клиентите ви и им изпращайте персонализиран поздрав с подарък – отстъпка или друго примамливо предложение за празника им. Личното отношение и проявеното внимание са винаги печеливша стратегия.

  • Анализирайте резултатите

Те ще ви посочат ясно кое работи за вас и бизнеса ви и кой тип съобщения са загуба на време и средства. Правейки анализ на резултатите и точните изводи, ще може да планирате по-добре следващата си кампания и тя да бъде по-резултатна и печеливша.