Създаването на продуктови описания за онлайн магазини е висш пилотаж в копирайтинга. Трудността произлиза от необходимостта да облечете цялата същност, предназначение, състав, силни страни и предимства на продукта в малко думи, като съумеете да предадете емоция, да събудите доверието на потребителя, да го подтикнете към покупка и едновременно с това описанието да е такова, каквото търсачките ще харесат и покажат на предни позиции. Ще ви разкрием тайни от кухнята на копирайтинга за създаване на описания на продукти, които са грижливо пазени от професионалистите.

Искрено и собствено

Времето на онлайн магазините, съдържащи снимки и описание, копирани от сайта на производителя или конкуренцията, отмина. Собствениците на бизнес, позициониран основно онлайн, са наясно, че уникалните продуктови описания, създадени от професионалист специално за съответния бранд, отразяващи мисията, визията, целите и стила на фирмата, са не разточителство, каприз и загуба на време, а отговорен избор. 

Качествените продуктови описания са от съществена важност за SEO и начин да подобрите представянето си в Google, да достигнете клиентите преди конкуренцията, да ги впечатлите, спечелите и превърнете в лоялни такива. То е носител на духа и същността на вашия бизнес, изгражда доверие към фирмата и артикулите, помага на потребителите да се ориентират в разнообразието от продукти, улеснява ги в извършване на правилния избор. Улесненият клиент, който не губи време да търси информация за продукта на други места, а я получава от вас систематизирано, вълнуващо и изчерпателно, е щастлив клиент. А щастливият клиент е редовен клиент.

Не просто думи

Онлайн търговията предполага покупка без възможност да се пипне и изпробва продуктът, да се усетят ароматът и текстурата му. Артикулът буквално се купува по описание и снимка. Което ги прави от съществена важност. 

Описанието на продукта не само трябва да бъде уникално и впечатляващо, но и да предаде характера на артикула, да облече същността му в думи. Чрез него клиентът трябва да почувства тъканта върху кожата си, да повярва, че прави най-добрия избор и се грижи за себе си и семейството си чрез покупката. Важно е да предадем на продуктовото описание живот, вълнуваща дълбочина и съдържание. 

Съдържанието се свърза с въпросите какъв е продуктът, какви са материите, материалите, какво е действието му, какви ползи ще донесе на клиента, как се използва, поддържа и съхранява. Съставките на добрите описания на продукти са ясни. Но само професионалният копирайтър може да постигне от тях изкусен резултат, потапящ клиента в света на фирмата и продукта, продаващ имидж и светоусещане, а не просто стока. Непрофесионалистът ще създаде поредица от изречения, лишени от сърцевина и неангажиращи клиента. Полезното и ангажиращо съдържание е обичано и от Google, който ще класира сайта ви на по-предни позиции.

копирайтинг

Малки тайни

Две тайни от кухнята на добрия копирайтър, създаващ продуктови описания, са свързани със съдържанието на описанието и със заглавието. Заглавията на продуктите трябва да съдържат името на продукта, марката и негова характеристика, както и дума, събуждаща емоция. 

Важно е продуктовите описания да следват една и съща схема за един и същ вид и сайт. Използването на такава придава хармоничен вид на магазина и е разковниче към успеха и доброто описание. При магазин за дрехи схемата би съдържала 2-3 изречения, които увлекателно описват продукта, изречение за произхода му или произхода на тъканите и изречение за състава на артикула. Естествено, схемата не е подходяща за продуктово описание на козметичен артикул. Всеки копирайтър има изградени примери, по които работи, като професионалистът задължително включва името на продукта и в описанието с оглед на SEO.

Правило на трите Х

Хармония, характер, харизма. Три важни съществителни за вашите продуктови описания, които трябва да се превърнат в глаголи, за да е успешен брандът. Ако направите погрешния избор да разделите описанията на стоките ви между различни специалисти, за да са готови по-бързо, ще загубите хармонията. Професионалистите имат свой ярък почерк, който се отличава активно. Характерът е онова, което ще спечели и задържи клиента, купуващ емоция и изживяване, а не просто продукт. Харизмата е тънката нишка, която създава дебели въжета около потребителите и ги превръща във верни последователи. 

Мислете за вашите продуктови описания като за инвестиция, която ще се възвърне многократно. Отделете добър бюджет и достатъчно време за тях и ги поверете на професионален копирайтър. Отличната ви стратегия за продуктови описания ще ви открои като сериозен и стабилен бизнес, на когото потребителят да се довери.