Миймове в контент маркетинг стратетията ни – да, това не е шега.

Миймовете са част от интернет културата. Те представляват забавни колажи, които осмиват редица теми от нашия живот, превръщайки се в моментален хит.

Редица големи брандове също усилено използват миймове, за да достигнат до по-широка аудитория. Дори съществува специален термин за използване на популярни миймове за маркетологични цели, който се нарича meme-jacking (най-близкия превод на български би бил „отвличане на миймове“, б.а.).

В настоящия материал ние също ще се опитаме да ви убедим, че трябва да се използват миймове във вашата маркетинг стратегия. 

Миймовете са една от най-евтините форми на съдържание

Миймът е колаж, който е илюстриран с няколко думи. Разбира се, за да бъде забавен, нещата трябва да са „на място“.

Но в сравнение с други форми на публикации като статии, видеа, записани подкасти (проведени интервюта на дадена тема, б.а.), то миймовете са значително и в пъти по-евтини.

Защо е така? Защото отнема значително по-малко време, за да се създаде даден мийм (може да се използват вече популярни такива). И непрофесионален софтуер може да свърши работа (като програмата за рисуване „Майкрософт Пейнт“), докато при другите форми на съдържание трябва да се проучи и напише текст, да се ползват сложни програми за обработка, да е налична скъпа техника за озвучаване и/или заснемане. Което ги прави в пъти по-скъпи, с по-голямо „вложение“, чийто резултат може да дойде след известен период от време.

мийм

Миймовете могат да създадат аудитория-общност около вашия бранд

На всички е ясно, че да се постигне победа във войната за придобиване на аудитория (а в интернет наистина се води такава), то привлечените посетители трябва да се превърнат в непрекъснато завръщащи се такива. 

Миймовете могат да помогнат в тази насока, създавайки цяла една общност около вашата марка. Общност, която да споделя, коментира вашите публикации, правейки ви по-независими от промени в условията на социалните мрежи или от промени в алгоритмите на търсещите машини, които днес поставят страница на даден сайт на по-предна позиция, а утре – съвсем я махат или понижават в класирането.

Миймовете могат да придадат „човешки облик“ на вашия бранд

Съвременният живот е крайно напрягащ – има много сметки, срокове, задължения, страх от бъдещето.

Голяма част от хората, до които вие искате да достигнете, може да са в негативно емоционално състояние и да не им е много до това, което вие искате да предложите.

Миймовете са един от начините, чрез които можете да решите този проблем. 

Вашият бранд ще изглежда „по-човешки“ в техните очи. „Ето някой, който умее да се шегува със себе си и ситуацията“. Това е посланието, което ще достигне до тях, карайки ги да се усмихват.

мийм

Миймовете имат голям успех сред по-младите хора

Ако имате стока/услуга, която се потребява от по-млади хора, до за да достигнете до тях чрез интернет, то може и да използвате миймове. Според някои изследвания те ги харесват заради по-оптимистичната им натура, както и одобряват специфичния хумор. 

Миймовете лесно могат да спечелят от настоящи събития

Една от причините, която прави миймовете така популярни, е че те с лекота използват настоящи събития, прибавяйки в тях хумор (понякога и неподходящ такъв). 

Ако се съмнявате, то ще припомним една случка от не толкова отдавна. При встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън, неговият опонент Бърни Сандърс бе заснет намръщен, седнал на стола си, носейки маска. Тази фотография стана моментален хит в интернет. И даже Сандърс впоследствие използва изображението на тениски, за да набере средства за благотворителна цел. Даже изплетена кукла, която наподобяваше него, бе продадена за десетки хиляди долари (отново – за събиране на средства за благотворителна цел). 

Миймовете и социалните мрежи

Съвременният човек е по-зает днес със своята работа, пътуване и грижи към зависимите от него, отколкото крепостния селянин в Средновековието (с всички повинности, които е трябвало да върши за своя феодал).

И въпреки това, според някои изследвания, средно хората прекарват час и половина на ден, използвайки някоя от популярните социални мрежи. Това прави аудитория, която надхвърля тази на най-популярните телевизии, радиа, периодичния печат. А всеки един бранд иска да се свърже с поне част от тази група от хора.

Както казахме, миймовете са изразно средство, което по хумористичен начин отразява реалността. И хората несъзнателно се асоциират с темите, които са засегнати в окарикатуряващия колаж.

Затова, според някои изследвания, публикации, които имат мийм в социалните мрежи, може да имат до 12 пъти повече ангажираност от аудиторията, отколкото такива, които нямат.

Използвайки мийм, брандовете могат да достигнат до повече хора, харчейки далеч по-малко (отколкото ако биха използвали платена реклама или средства за поощряване на аудиторията като конкурси с награда, промоции и отстъпки).

мийм

Ако изпитвате все още съмнение, ще ви припомним накратко за един мийм, който стана много популярен в началото на разразилата се епидемия от коронавирус. Тогава (както и все още днес) група от танцьори от Гана бяха заснети да танцуват с ковчези. Тяхното представление стана моментен хит, споделян от стотици хиляди хора. 

За тях има публикации в най-големите медии по света, за които, ако бъде взета само PR стойността, то това би струвало милиони долари.

Друго, което е крайно любопитно, е че песента, която беше използвана, за да бъде озвучен танцът, е всъщност доста по-стара. И след „избухването“ на мийма песента „Астрономия“ получава по милион слушания на ден на най-популярната платформа Spotify.

Това е показателен факт за невероятните способности на миймовете за достигане до множество хора.

Разбира се, както всичко, миймовете трябва да се използват умерено. И с внимание. Не всеки мийм може да е успешен.

мийм

Финални мисли защо трябва да използваме миймове в нашата контент маркетинг стратегия

Миймовете са евтини (или направо безплатни) средства за достигане до много хора. 

Не трябва, разбира се, само и единствено да се използват миймове. Не. Те трябва да са само част от микса от съдържание, което всеки бранд трябва да създава за себе си.

Сериозният недостатък на миймовете е, че не всеки опит може да е сполучлив. Както всяка лоша шега, неподходящите миймове (които не са съобразени с контекста или вкуса на аудиторията) могат да оставят „горчив вкус“. И по-скоро да навредят, отколкото да помогнат.

Миймът е моментно съдържание. Чрез миймове няма да придобиете по-висока позиция в търсачките. Но може да разчитате, че създаденият от вас мийм бива споделян днес.