Може би вече сте чували, а може би тепърва предстои да се запознаете с термина growth hacking, обозначаващ един особено интересен подход към бизнес развитието. И в двата случая имаме доста какво да ви разкажем – както за growth hacking, така и за връзката му с качествения копирайтинг и създаването на съдържание.

Какво е growth hacking?

В същината си, growth hacking представлява един почти сюрреалистичен колаж от метрики и креативно мислене, от предвидими модели и неконвенционални експерименти, от опит и иновативност, от здрав разум и искрица здравословна лудост. 

Целта е много проста – да се постигнат максимални резултати за бизнеса за минимална единица време, в условия на свит или почти нулев финансов капитал. Звучи ли ви като нещо, което предстои да стане особено популярно като практика в близкото бъдеще? На нас – определено. 

И ако до вчера growth hacking маркетингът беше атрибут предимно на малките стартъпи, то днес нещата вече са различни. Прийомите на growth hacking обемат множество сфери, сред които дигитален маркетинг, уеб дизайн, UX дизайн, приложна психология и разбира се, създаване на съдържание и рекламни послания.

Макар и да не сме гурута във всички гореизброени, ние определено имаме какво да кажем за ролята на текста в успешните growth hacking кампании. 

Growth hacking техники, изградени върху текстово съдържание

 

Ето кои са най-популярните и достъпни growth hacking практики, залагащи почти изцяло на текстово съдържание за постигане на целите си:

#1 Предоставяйте полезни ресурси 


Това е един от основните начини за бързо, смислено и ефективно събиране на контактите на вашите потенциални клиенти. Създаването на списък с потребители е особено важно, тъй като дава шанс на бизнеса да остане в контакт с потребителите – да им изпраща информация за текущи промоции, ексклузивни оферти, новини и т.н. 

Как точно се случва това? В няколко не много сложни стъпки:

 

 • Определете нуждите и интересите на аудиторията си – не с кристална топка, а с помощта на предварително маркетингово проучване;
 • Създайте съдържание с висока добавена стойност за своята аудитория. Това може да бъде електронна книга, списък с ресурси, практически съвети за справяне с належащ проблем или друг вид тематичен текст. Използвайте услугите на професионалист за написването на текста, за да не постигнете обратен ефект;
 • Пуснете създаденото съдържание за свободно ползване, единствено срещу предоставяне на контакт от страна на потребителя;
 • Използвайте събраните контакти разумно – без спам и без еднотипни, отегчителни съобщения. Как, ще попитате? С качествени промоции и феноменален имейл копирайтинг

Маркетолозите съобщават за невероятните 760% увеличение на приходите от имейл кампании, които са сегментирани и разчитат на персонализиран копирайтинг. (1)

#2 Експериментирайте с рекламните текстове, посланията и call to action призивите си

 

Копирайтингът е фундаментална част от маркетинга в социалните мрежи, имейл маркетинга и редица други промоционални кампании, свързани с публичен имидж и продажби. 

И ако значението на текста все още ви се струва съмнително или абстрактно, нека обърнем поглед към практиката и да ви запознаем с някои съвсем реални и доста показателни цифри:

 • 59% от потребителите твърдят, че не биха се доверили на компания, която допуска правописни или пунктуационни грешки в материалите си; (2)
 • Персонализираните call to action призиви постигат 202% по-високи конверсии; (3)
 • Завладяващото рекламно послание привлича 7,8 пъти повече трафик към уеб сайта или лендинг страницата; (4)
 • Оптимизацията на рекламния текст води до средно 42% по-голяма възвръщаемост на рекламния бюджет. (5)

Заинтригувахте ли се вече? Ако така показаните цифри ви карат да преосмислите инвестицията в професионални копирайтинг услуги, то вие вече сте на прав път.

growth hacking

#3 Слоганът е важен!

 

Слоганът е най-малкото парченце текст, което следва да носи най-силното послание от бранда към потребителя. Тук говорим както за слогана на самата компания, така и за лайт мотивите на различните рекламни кампании, които провеждате. Различни проучвания сочат, че една проста промяна в “мотото” може да увеличи продажбите и приходите на бизнеса с до 200%. (6)

По една или друга причина, слоган посланията са често неглижирани от бизнеса, а това резултира в по-нататъшна нужда от ребрандиране и преосмисляне на цялостната маркетингова концепция. 

#4 Е.А.Т. – Експертиза, Авторитет, Доверие

 

Сигурно неведнъж сте чували от различни места колко е важно да поддържате блог секция към уеб сайта си. Причините за това са толкова много, че могат да бъдат предмет на цяла поредица от статии, но тук ще засегнем само една – формулата E.A.T. (Expertise, Authority, Trust или Експертиза, Авторитет, Доверие).

Накратко, това представлява процесът по изграждане на доверие към бранда ви. Доверие, основано на висока експертиза в дадена област и на представяне на полезно текстово съдържание, което е в практическа помощ на вашите таргет аудитории.

За да не бъдем голословни, ще се обърнем отново към статистиката, която сочи, че около 85% от бизнесите, които определят себе си като успешни, твърдят, че разработването на задълбочена стратегия за съдържанието на сайта им е причина номер едно за възхода на компанията. (7) 

Как се генерира такова доверие? Чрез проучване на наболели теми и въпроси сред вашите потребители и изготвяне на качествено, подробно, уникално и експертно съдържание, предоставящо работещи решения на тези проблеми. За изготвянето на такъв план може да ви помогне всеки опитен SEO или контент маркетинг специалист, а за неговото изготвяне – доверена копирайтинг агенция с опит в сферата.

#5 Други начини да използвате текст, за да постигнете бързи и ефективни резултати за бизнеса, включват:

 

 • Създаване на специализирани лендинг страници и А/Б експерименти, свързани с текстовото ѝ съдържание;
 • Изготвяне на персонализирани рекламни послания за отделните сегменти на вашата аудитория;
 • SEO оптимизация на текстовото съдържание на вашия уеб сайт;
 • Създаване на цялостен контекст, история и “атмосфера” около бранда;
 • Още толкова опции, колкото е способно да роди въображението ви.

Защото growth hacking е именно това – създаване на причудливи вариации на вече съществуващи форми. Създаване на бизнес успех от нищото. Успех, в голямата си част базиран на думите и техния неподозиран, мощен заряд.

Източници:

 

 1. https://www.campaignmonitor.com/
 2. https://realbusiness.co.uk/
 3. https://blog.hubspot.com/
 4. https://copywritertoday.net/
 5. https://unbounce.com/
 6. https://growthhackers.com/
 7. https://contentmarketinginstitute.com/