Ghostwriter (произнасяно като гоустрайтър) е чуждица, която трудно намира своя превод на български. Гоустрайтърът е лице, което е наето да напише художествен или нехудожествен текст, а този, който го е наел – може да кредитира (припише) целия написан материал на свое име. Поради това ghostwriter може бувално да се преведе с неологизма „писател-призрак“.

Наемането на гоустрайтъри е напълно легитимна бизнес практика – между страните съществува договорно взаимоотношение, чрез което написания текст „сменява“ своята собственост. 

В повечето ситуации ползването на гоустрайтъри е издържано и от морална гледна точка – страните са се съгласили този процес да се осъществи. Изключение прави ползването на гоустрайтъри при академичната работа (например) – в повечето страни по света не е прието някой друг да напише докторантската теза (да кажем).

Но при повечето ситуации, ползването на гоустрайтъри е напълно логично, морално, както и крайно доходоносно (и за двете страни). И за това – тук, в този материал ние, като опитни гоустрайтъри, ще се опитаме да ви убедим, че вашият бизнес се нуждае гоустрайтъри.

Гоустрайтърите ще ви спестят много време

Удобството някой друг да създаде съдържанието за вашия сайт и/или на профилите в социалните мрежи е ненадминато.

Да бъде проучена дадена тема понякога може да отнеме доста време, дори и за професионалисти по нея.

Да кажем, че сте адвокат, който желае да привлече клиенти към своята практика. Една от областите на правото, което практикувате е наследствено право. 

И искате да напишете статия, която да е посветена на различните видове завещания, която да качите към блога на сайта ви.

Структурирането, анотирането, както и написването на материала по такъв начин, че да бъде най-лесно възприет от потенциално заинтересуваната аудитория би ви отнело три или повече часа.

гоустрайтъри

Това означава, че вие ще вложите над 300 лева (ако толкова сте разчели, че струва времето ви, което бихте прекарали в консултиране на клиенти). 

А гоустрайтърът би ви спестил всичко това, предоставяйки ви текст, който е годен за директна публикация.

Този пример би могъл да бъде приложен в почти всички сфери. 

Ние от CopyVibes се гордеем, че на нашия блог сме създали публикации с такава дължина на текста, че тя надхвърля обема на едни от най-известните произведения в литературата. 

А представете си, че искате на вашия фирмен блог да има 100 000 думи. Колко време би ви отнело да напишете толкова много?

Гоустрайтърите са платени професионалисти, на които се плаща да бъде създадено ангажиращо съдържание

Всички знаем крилата фраза на Бай Ганьо: „Че голям мурафет ли е един вестник да се издава?“

И мнозина хора, за съжаление, прилагат същата логика, когато подхождат при създаването на съдържание.

Но това може да е голяма грешка.

Всеки ограмотен човек е способен да създава текстове. 

Проблемът е, че написаното трябва да достигне до колкото се може повече хора.

А за това се изискват познания, опит, както и много, много талант.

Наемането на гоустрайтъри е именно решението. Те могат да създадат съдържанието по такъв начин, че то да се класира на по-предни позиции в търсачките, да провокира обратна връзка от целевата аудитория, да бъде споделяно из мрежата.

гоустрайтъри

Гоустрайтърите могат да пишат съдържание в точно определени срокове, постоянно

Дори най-големите писатели са се сблъсквали с проблема, че просто не могат да напишат нещо. 

Представете си в такъв случай, че имате срокове или просто искате да публикувате нещо – и то на постоянни интервали, за да задържате вниманието на вашата аудитория?

Тук отново може да прибегнете до услугите на копирайтъри. И те да публикуват съдържанието в такива обеми и срокове, които пожелаете.

Гоустрайтърите са свикнали да работят с всякакви проекти – краткосрочни или дългосрочни, еднократни или повтарящи се 

Искате да публикувате само по четири публикации всеки месец на профила на бизнеса ви във „Фейсбук„?  

Или желаете да създадете множество статии, които да отговорят на най-често задаваните въпроси, които получавате от вашите клиенти или контрагенти?

Опитните гоустрайтъри са винаги насреща. За тях няма проект, който е твърде голям или малък. Те проявяват еднакви усилия при написването на наръчници от десетки хиляди думи, както и при техническите описания на продукти за някой електронен магазин за канцеларски материали. За тях няма разлика. И са готови да преговарят с клиента за всеки проект, за да са сигурни, че ще отговорят на всички негови очаквания. 

Ние от CopyVibes имаме екип от талантливи автори, които са посветили на именно този принципи.

Гоустрайтърите пишат най-различно по форма съдържание

Услугите за писане на съдържание могат да са най-разнообразни. 

Защото и формите на съдържание са такива. Като (и не само): статии, блог публикации, съобщения до пресата (прес рилийзи), рецепти, описание на продукти, викторини (куизове) и т.н. Написването на каквото и да е изисква специфични познания.

Дори и най-добрият майстор на художественото слово не може да се справи с изискванията на публицистиката. Емблематичен пример за това е носителят на Нобелова награда за литература Михаил Шолохов, който е изпитвал сериозни затруднения със своята работа като кореспондент. 

Добрите гоустрайтъри са именно такива, защото могат да пишат най-различни текстове. Дали ще е създаването на най-подходящите етикети (тагове), дали ще е уникалното описание на продукти или вдъхновяваща статия за някоя страна – за тях не съществува пречка или проблем.

Те познават поведенческите особености на потенциалната аудитория и могат да напишат нещата така, че тя да бъде наистина повлияна от прочетеното.

гоустрайтъриГоустрайтърите могат да ви помогнат да разширите вашето присъствие 

За да станете „интернет могули“, то трябва да можете да скалирате (да увеличите мащаба) на вашата дейност. 

Формулата на успеха за това е много проста – трябва да се създава в големи количества качествено съдържание, което да се публикува на регулярна база.

Гоустрайтърите могат да помогнат при разширяването на вашата дейност в интернет, защото именно чрез тях може да скалирате и репликирате успеха си.

Финални мисли

Гоустрайтърите са професионалисти, които срещу заплащане могат да предоставят правата върху създаден от тях текст. 

Със своите знания и умения, както и краен продукт, те могат да са полезни на абсолютно всеки бизнес, който желае да има свое присъствие в интернет (и не само).

Те могат да спестят доста време, създавайки постоянно най-различни по обем и степен на сложност текстове, които да достигат до максимално количество заинтересовани потребители.

Ползването на гоустрайтинг услуги не е лукс, прищявка или съмняване в собствените сили и умения. Това е умело влагане на средства, които могат да бъдат върнати многократно.